Novo/CSO: R&D skal gennemgå digital transformation

Udgivet den 18-09-2018  |  kl. 13:00  |  
Arkiv: Foto

Det er ikke en spareøvelse, men derimod en omstrukturerings- og transformationsøvelse, når Novo Nordisk tirsdag annoncerer en række ændringer i sin forsknings- og udviklingsafdeling.

Det siger selskabets forskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, der har besluttet at nedlægge cirka 400 job i Danmark og Kina.

Til gengæld oprettes også fire nye forskningsenheder, hvor der skal bruges omkring 200-300 nye ansatte næste år. Desuden vil Novo investere i digitalisering og automatisering.

- Vi er klar til at lave en digital transformation. Teknologien har udviklet sig sådan, at både i forhold til den måde vi laver vores nye lægemiddelstrukturer i forskningen, og i forhold til den måde vi designer vores kliniske studier og indhenter data, så kan det gøres endnu hurtigere og smartere ved at supplere med digitalisering, kunstig intelligens, "machine learning" og automatisering, siger Mads Krogsgaard Thomsen til Ritzau Finans.

Målet med ændringerne er at fremskynde processer, så antallet af projekter i Novos pipeline med lægemiddelkandidater øges. Samtidig skal projekterne være mere forskelligartede.

FIRE NYE ENHEDER

For at understøtte ambitionerne har Novo desuden besluttet at oprette fire nye forskningsenheder - heraf to i Danmark, én i USA og én i Storbritannien. Enhederne bliver bioteklignende og skal fungere som satellitter for Novos centrale forsknings- og udviklingsafdeling.

Fokus i de fire enheder bliver på stamcelleforskning, forskning i orale løsninger, nye lægemiddeltargets inden for hjerte-kar-sygdom, diabetes og fedme og endelig ny teknologi, der kan bruges inden for biofarmaområdet.

- I Danmark kommer vi til at ansætte flere medarbejdere, og i Oxford er vi kun 22 medarbejdere og skal på sigt op at være 100. I USA er vi allerede en mindre enhed, som skal opskaleres. Jeg regner med, at der skal ansættes 200-300 nye medarbejdere i 2019, ud over at vi vil erstatte medarbejdere, der holder op, siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Målt i kroner og øre vil Novo ifølge Mads Krogsgaard Thomsen også komme til at bruge mere på forskning og udvikling næste år sammenlignet med i år. Han nævner desuden, at Novo langsigtet har "en vild ambition" om at finde dobbelt så mange lægemiddelkandidater på den halve tid.

- Men det vil kræve, at alle de her ændringer falder i hak i årene, der kommer, siger forskningsdirektøren.

Fyringsrunden i forsknings- og udviklingsafdelingen svarer til lidt under 1 pct. af Novos samlede medarbejderstab på omkring 43.000. I alt afskediges 370 i Danmark og 30 i Kina.

- De kompetencer, der er mindre brug for fremadrettet, har været super vigtige for at bringe os hen, hvor vi er i dag, og det er dygtige medarbejdere, som alle fortjener et nyt job. Det vil vi gøre vores yderste med at hjælpe dem med at få, siger Mads Krogsgaard Thomsen.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Tags:  Director❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder