Novos produktion er i voldsomt vokseværk - servicerer ekstra 5 mio. patienter på et år

Udgivet den 07-03-2024  |  kl. 10:59  |  
Aktie tabel

Der hamres og bankes på flere af Novo Nordisks fabriksgrunde for at følge med den massive og stadigt voksende efterspørgsel efter selskabets lægemidler.

Siden 2022 har Novo år for år fordoblet investeringerne i ny produktionskapacitet, så investeringerne er gået fra 6 mia. kr. i 2021 over 12 mia. kr. i 2022 til 26 mia. kr. i 2023 og estimeret 45 mia. kr. i 2024.

Hertil kommer et annonceret køb tidligere i år af fyldefabrikker fra amerikanske Catalent til en værdi af over 75 mia. kr.

- Bare for at sætte det lidt i perspektiv i forhold til skaleringen, så har vi serviceret ekstra 5 mio. patienter på bare et år. Det er uden sammenhæng den største vækst i antallet af patienter for Novo Nordisk nogensinde, siger Henrik Wulff, koncerndirektør med ansvar for Novos produktion, kvalitet og it, torsdag på selskabets kapitalmarkedsdag.

Samlet er Novo nu, hundrede år efter at det blev grundlagt, nået til at servicere godt 40 mio. patienter årligt.

Og bagved den senere tids vækst ligger en kæmpe logistisk øvelse.

- Vi er på to år gået fra at være 16.000 medarbejdere til 25.000 bare inden for produktionen. De skal trænes, uddannes og opfylde myndighedskrav før de kan bruges i driften, siger Henrik Wulff.

Produktionen af penne til brug for diabetes-2-midlet Ozempic er tredoblet siden 2021, og produktionen af det aktive stof Semaglutid, der blandt andet bruges i supersællerterne Ozempic og Wegovy, er firedoblet.

Og alt sammen tager tid.

- Husk, at når man bruger 45 mia. kr. i investeringer på et år, så bliver man ikke færdig det år.

- Det tager en god rum tid at bygge avanceret produktion, få den valideret, få den godkendt. Og det er ikke kun én godkendelse, det handler om. Vi vil have godkendelser fra alle lande i hele verden. Så man skal gå igennem alle lande og alle myndigheder for at få fabrikken godkendt. Det er meget vigtigt. Nogle gange glemmer man, at man ikke bare kan bygge en fabrik og producere. Det kan ikke ske inden for farmasektoren, siger Henrik Wulff.

.\\˙ MarketWire

Jakob Dalskov

Tags:  Director❯  Shares❯ 

Seneste nyheder