Novo/Sydbank: Kursfald kan skyldes fraværet af konkret langsigtet mål

Udgivet den 20-11-2019  |  kl. 19:12  |  

Novo Nordisk-aktien fik umiddelbart en hård medfart på fondsbørsen i København onsdag, hvor medicinalselskabet afholdt kapitalmarkedsdag og satte flere ord på forventningerne til de kommende år.

Men i modsætningen til tidligere har Novo Nordisk ikke stillet konkrete vækstmål for hele forretningen op, men i stedet givet delmålsætninger for enkelte områder af butikken.

Og det kan have været med til at skuffe markedet eller skabe en anelse nervøsitet, lyder vurderingen fra Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank og deltog i kapitalmarkedsdagen.

- Hovedbudskabet her er, at Novo gennem dagen har givet små brikker til et stort puslespil. Til sidst er det hele blevet bundet sammen. Der er nok nogen, der sidder og kigger på estimaterne i markedet og målsætningerne her. Og de kunne måske godt indikere, at estimaterne frem mod 2025 ligger lidt til den høje side, siger analytikeren til Ritzau Finans.

- Måske er nogen lidt skuffede over, at der ikke kommer en klar målsætning for eksempelvis Nordamerika, og som anser puslespillet som værende en lille skuffelse, i forhold til de estimater, der er i markedet, uddyber han.

ET SELSKAB MED MANGE FORSKELLIGE STRENGE

Novo Nordisk har i løbet af kapitalmarkedsdagen udstukket delmål for enkelte forretningsområder. Blandt andet har selskabet givet udtryk for en ambition om at nå en markedsandel på mindst en tredjedel inden for diabetesbehandling, og samtidig skal salget af fedmemidler mindst fordobles frem mod 2025.

Området International Operations, som dækker markederne uden for Nordamerika, og som har vist stor vækst i løbet af 2019, skal desuden vokse i den høje ende af et spænd på 6-10 pct. i årene frem til 2025, og så skal produktporteføljen i Nordamerika konverteres til nyere produkter.

- Novo Nordisk er blevet et selskab, der ikke bare drejer sig om diabetes og insulin. Det er et selskab, der har flere forskellige segmenter. Så det giver måske god mening at have forskellige aspirationer, der lægger sig op ad nogle forskellige forretningsområder og segmenter - frem for bare at have et tal, der dækker over hele Novo Nordisk, og som man så kan kigge på, siger Søren Løntoft Hansen.

GODE MULIGHEDER PÅ LANG SIGT

Generelt ser senioranalytikeren fra Sydbank også positivt på Novo Nordisk og selskabets muligheder for at skabe mere profitabel vækst i de kommende år.

- Jeg har et godt indtryk. Det er et selskab, der står rigtig stærkt - især på GLP-1forretningen, der vil vokse markant i fremtiden. Novo står med både Ozempic, der buldrer af sted, og Rybelsus (oral udgave af virkemidlet i Ozempic, red.), der er blevet godkendt i USA, og som rummer et kæmpe potentiale, siger Søren Løntoft Hansen.

- Det er et selskab, der har rigtig gode muligheder for at vokse solidt på de nye markeder. Så dagen har vist et selskab, der er fuldt af selvtillid. Men det er også et selskab, der er gået væk fra at give præcise tal for de langsigtede forventninger, og det tror jeg, at markedet lige skal vænne sig til, fortsætter han.

I hvert fald var reaktionen i onsdagens aktiehandel negativ. Novo Nordisk faldt med 4,1 pct. til 368,75 kr.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Shares❯