Råvarer: Guld igen på retur

Udgivet den 28-02-2013  |  kl. 07:02  |  

Tirsdagens store prishop på guld blev en kort fornøjelse for investorerne. Tiltrækningen som det fortrukne tilflugtsted blev onsdag skudt i sænk, efter at gode tal fra det amerikanske boligmarked og kommentarer fra den amerikanske centralbankschef Ben Bernanke gav risiko-tilliden et stor skub op.

En troy ounce guld koster torsdag morgen 1599 dollar mod 1602 dollar onsdag eftermiddag og 1615 dollar onsdag morgen.

Lysten til at tage risiko på bøgerne blev markant løftet onsdag, da tal fra det vigtige amerikanske boligmarked fortsatte med at vise fremgang. Antallet af igangværende bolighandler steg 4,5 pct. i januar sammenlignet med måneden før, og det var en noget større fremgang end ventet, da økonomer ifølge Bloomberg News havde estimeret en stigning på 1,9 pct.

Samtidig talte Federal Reserves topchef, Ben Bernanke, om centralbankens syn på den amerikanske økonomi. Her blev der lagt vægt på, at de seneste tendenser til rentestigninger er en indikation på, at økonomien styrkes. Bernanke vurderede samtidig, at ledigheden først vil være på et normal-niveau i 2016, og det opfattede markedet som et tegn på, at de nuværende obligationsopkøb på 85 mia. dollar per måned fra centralbankens side, vil fortsætte en rum tid endnu.

- Guldmarkedets fokus er nu rettet mod en eventuel tilbagetrækning af de pengepolitiske stimuli, sammenlignet med for et år siden, hvor markedet var mere fokuseret på forventninger om yderligere pengepolitiske lempelser, lyder det fra analytiker James Steel fra HSBC Securities i New York ifølge Bloomberg News.

De bedre udsigter for den amerikanske økonomi lægger til gengæld en solid bund under oliemarkedet som længe har været præget af et stort udbud og en vigende efterspørgsel.

- Det er op til USA og Asien at sparke gang i tingene, og hvis de kan gøre det, så vil vi begynde at se en stigende efterspørgsel og højere priser igen, skriver analytiker Jonathan Barratt fra Barratts Bulletin i Sydney ifølge Bloomberg News.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag morgen 112,30 dollar mod en pris på 112,20 dollar onsdag eftermiddag ved 17-tiden. En tønde af den amerikanske referenceolie, West Texas Intermediate, koster samtidig 93,15 dollar, hvor en tønde onsdag eftermiddag kostede 92,65 dollar.

Der er også forsat stigende priser på industrielle metaller torsdag morgen. Markedet fik onsdag ny næring af udsigterne for den amerikanske økonomi og med Federal Reserves bemærkninger i baghovedet, sender investorerne kobberprisen op.

Et ton kobber koster torsdag morgen 7911 dollar mod 7866 dollar onsdag.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk