Rift om blanketter før nytårets skilsmisse-deadline
Ægtefæller står i kø for at skrive under på en ægtepagt, så de kan dele deres pension i tilfælde af skilsmisse. Det fortæller SignForm en af de største udbydere af formularer og blanketter til NetPosten.dk
Efter 1. januar kan ægtefæller som hovedregel beholde deres pension for sig selv ved skilsmisse. Det er i modsætning til de nuværende regler, hvor ægtefællerne som regel skal dele. Ved en ægtepagt aftaler ægtefællerne at dele deres pension, også efter 1. januar.
Ifølge teknologidirektør Poul Andreasen fra SignForm, der driver sitet Blanketkiosken.dk, efterspørger folk ægtepagter som aldrig før.
- Inden for ægtepagter generelt oplever vi en 50 pct. stigning hver eneste uge i øjeblikket. Interessen har været der siden oktober, men det er virkelig accelereret på det sidste, siger han.
Statistikken siger, at det typisk er mænd, der har de største formuer i deres pension. Advokaternes råd til de mænd er også at vente til januar med at begære skilsmisse, hvis pensionsopsparingen er væsentligt større end deres kones.
Ved en ægtepagt udlignes forskellen i pensionsopsparingen i tilfælde af skilsmisse. Ikke overraskende er det også for det meste kvinder, der efterspørger blanketterne hos Blanketkiosken.dk.
- Det er overvejende kvinder, der henvender sig. Men det er svært at sige, om det er fordi det er dem, der har en økonomisk interesse i ægtepagten - det kunne jo også være fordi kvinder er mere tilbøjelig til nethandel generelt, siger Poul Andreasen.
Blanketkiosken har heller ikke oplevet en generelt større efterspørgsel efter ansøgninger til separationsbevillinger, som er det første skridt i en skilsmisseproces. Og ifølge Poul Andreasen er det hans generelle fornemmelse, at når folk henvender sig, så er det fordi det er noget ægtefællerne har diskuteret i fællesskab. Det er derfor svært at sige noget kønsspecifikt om den trend, mener han.
Efter de nye regler skal ægtefæller ikke dele deres pension ved skilsmisse, så længe størrelsen af pensionen er normal i forhold til personens job, løn og indbetalingsmønster. Har en ægtefælle optjent urimeligt meget mere end den anden, er der dog mulighed for et mindre kompensationsbeløb dog langt fra en ligelig fordeling.
Det er især mænd med større formuer placeret i pensioner, der får gavn af lovændringen.
Advokaten Anja Cordes, formand for Danske Familieadvokater, udtalte for nylig i Politiken, at der til gengæld er en hel del kvinder, der vil komme i klemme.
Ved mange skilsmisser vil der være en svag part, der - når hele pensionen går til den anden - står uden forsørgelse i alderdommen, mener hun.
- Der er to muligheder for kompensation, men de kommer ikke til at batte. De vil ikke kunne udligne de forskelle, der vil vise sig, sagde hun til Politiken.
Grunden til, at loven er blevet ændret er, at pensioner i dag behandles forskelligt alt efter hvilken type, der er tale om, og at dette kan medføre nogle urimelige situationer, der ofte kommer bag på ægtefællerne. Efter den 1. januar 2007 skal alle pensioner behandles ens, og pensionen følger personen.
Med en ægtepagt skal ægtefællerne stadig dele deres pensioner med hinanden. Den skal underskrives af begge parter og tinglyses.
Hvis man skal tro henvendelser i brevkassen hos familieadvokaten.dk, har flere kvinder dog problemer med at få deres mand til at skrive under på en ægtepagt.
Af Mike Young, mike@netposten.dk
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1181
- næste ›