Riskær: Sådan handler du Apple-aktier

Udgivet den 27-08-2013  |  kl. 11:51  |  

I den kommende tid vil Klaus Riskær Pedersen udsende en kortfattet beskrivelse af en række afgørende tommelfingerregler for investering på finansmarkederne.

Vi er nu nået til grundregel nr. 2: Gør dig din risiko klart. Her kigger Riskær bl.a. på, hvordan man skal handle Apple-aktien.

NPinvestor.dk udsender et uddrag, mens hele grundreglen kan læses her:

https://www.facebook.com/groups/211689275656545/permalink/217358855089587/

Reglerne og introduktionen kan også følges via Facebook, hvor Riskær har oprettet en gruppe:

https://www.facebook.com/groups/211689275656545/

Det er også muligt at følge Klaus Riskær Pedersen på Facebook:

https://www.facebook.com/klausriskaerpedersen/followers

En stor del af succesfuld investering er at undgå det der går galt! Man kan ikke planlægge ‘up-side’ men man kan begrænse sin ‘down-side’. Ingen kan slå markedet, og det drejer sig derfor ikke om at læse markedet, eller prøve at gætte på hvor det bevæger sig hen: Det hele drejer sig om at have den rigtige investering til den rigtige gennemsnitskurs og i tilstrækkelig mængde, når - og hvis - markedet indfrier de forventninger man selv har.

For at bringe sig i den situation, må man etablere et klart mål for det ‘risk floor’ man accepterer under ens investering, for: (1): at opbygge sine beholdninger gradvist og (2): etablere den nødvendige ‘beskyttelse’, hvis investeringen passerer ‘a point of no return’.

DEL 1:Som et tidligere afsnit hvor vi tilfældigt valgte en kendt dansk aktie, så lad os tage en tilfældig udenlandsk aktie alle kender: Apple (AAPL). Aktien er faldet fra en top på ca. 700 USD pr. aktie (September 2012) og bundede på 390 USD pr. aktie i April 2013. (http://www.bloomberg.com/quote/AAPL:US)

Apple tjener p.t. ca. USD 40/aktie om året, og i forhold til dagskurs på ca. 450 USD så er det en begrænset price/earning på ca. 13 ‘non-cyclical adjusted’ (ikke justeret for positionen i konjunkturforløbet). Markedsværdien er ca. 450 milliarder USD.

Vi gider ikke rigtig skrælle lag efter lag af virksomhedens kerne-forretning, idet vores grundindstilling er at de enkelte elementer alle ER kerneforretningsområder. Men frygten er at indtjening presses med faldende margins; at i-Phone positionen er truet; tablet-salget ikke kan dække andre tilbagegange; mere konkurrence på musikområdet m.v., og det er hvad der har udløst det store kursfald.Men dette er jo Apple, så efter at aktien bundede i USD 390 steg de forskellige spekulanter ‘ombord’ igen, da ‘den næppe kan falde mere’, og vi har efterfølgende set en reaktion op til ca. USD 450 pr. aktie.

Vi ved med os selv, at den reaktion i sig selv intet er værd, og hvis noget skuffer er vejen tilbage til under USD 400 smertefuld hurtig, og hvor er så næste stop? Fint at vi har sprunget dette hop over.

På den anden side, så kan vi godt lide virksomheden, og iWatch: mon det er hele TV-satsningen og åbningen af et helt nyt forretningsområde i q1 el. q2 2014, og ikke bare et NTC enabled ‘armbåndsur’. Vi aner det ikke, og kan kun gætte, men hvad vi kan fornemme er, at hvis Apple pludselig sparker en ny produktgruppe ind, og gør på 'flat-screen' markedet hvad de gjorde på musikområdet, så bryder fanden løs: og så vil vi forbandet gerne have den aktie når den styrter afsted mod nye toppe! Hvad pokker gør man så her?

Det første vi gør er at etablere vort ‘risk floor’: Det punkt som vi definerer som det absolutte bundpunkt aktien kan nå uanset markedsomstændigheder, særlige informationer fra virksomheden, regnskabstal m.v. Ved kurs 450 har vi en markedsværdi på ca. 450 milliarder USD, og da der ligger 175 milliarder USD i kolde kontanter i koncernen, så er vi ikke bange for den del af markedsværdien, så kurs 150-175 USD er problemfri i vores risikovurdering.

Vi er også ret afslappede med ‘hvor galt det kan gå med margins’: en halvering af indtjeningsevnen over de næste 5 år, vil under alle omstændigheder akkumulere yderligere 100 USD pr. aktie i cash indtjening over 5 år, så nu er vi på rundt 275 USD som det vi kan se som det lavest tænkelige indenfor vor tidshorisont på et par år (og en nogenlunde uforandret P/E på den lavere indtjening men nu med en ‘price/book-value’ i balance = ‘value play’).

Nu kan vi lægge vor strategi: Hvis vi bestemmer at ‘worst case’ er kurs 275, og kursen idag er ca. 450, så lægger vi den opkøbsstrategi at vi køber 1/4 af vor ønskede slutbeholdning snarest når markedet tillader det; yderligere en 1/4 hvis kursen rammer den gamle bund på 390; og endelig 1/2 af vor ønskede slutposition, hvis aktien yderligere falder til et sted imellem kurs 275-300 (afhængigt af markedsforholdene).

Bemærk: (1): At vi IKKE investerer alt hvad vi ønsker med det samme; (2): Vi er fuldt opmærksomme på at vor første position muligvis indkøbes for dyrt; (3): Vi er klar til at udnytte kursfald til at øge vor eksponering jo tættere vi kommer på vort ‘risk floor’; (4): Vi accepterer at aktien pludselig stiger, men uden at vi fik den ønskede beholdning (‘happy troubles’).

Punkt 1+2+4 overses af de fleste uprofessionelle investorer, og er roden til meget ondt.

Nu ønsker vi at lave denne investering som en ‘dækket investering‘ jfr. vor sondring tidligere. Det betyder vi skal tegne forsikring for at dække den 'usandsynlige' situation at vor ‘risk floor‘ bryder sammen (‘at huset brænder’). Da vores ‘risk floor‘ er de 275 USD, så køber vi put-optioner på denne kurs, og med udløb i Januar 2015 (det længste tidspunkt frem i tid vi kan ‘forsikre‘ os), og betaler for dette 3,70 USD pr. aktie (bemærk særlige kontraktstørrelser på optioner!).

Læs videre her: http://www.npinvestor.dk/nyheder/vis

Udgivet af: MLykke