Rockwool/Sydbank: Volumenfald bekymrer og lægger pres på aktien

Udgivet den 10-05-2023  |  kl. 14:32  |  
Arkiv: Foto

Svag vækst i lokal valuta på minus 7 pct. drevet af isoleringsbenet er den primære årsag til en svag reaktion på aktiemarkedet for Rockwool-aktien.

Isoleringsbenet skuffer på væksten med kraftig nedgang i Østeuropa, hvilket er drevet af Polen og Rusland.

Det vurderer Sydbanks senioranalytiker Mikkel Emil Jensen efter Rockwools regnskabet for første kvartal.

Salget i Insulation-divisionen blev på 664 mio. euro, hvilket ligger noget under konsensus i markedet på 727 mio. euro, og det er ifølge Mikkel Emil Jensen også den primære årsag til, at den første reaktion på aktiemarkedet er negativ.

Indtjeningen for hele forretningen lander målt på EBIT på 104 mio. euro mod ventet 100 mio. euro.

- Når salget er mindre end ventet og indtjeningen som ventet, så er lønsomheden også stærkere end ventet, pointerer senioranalytikeren, der uddyber, at der i første kvartal også ligger en donation på 13,4 mio. euro til Fonden for Ukraines Genopbygning.

Når man isolerer for donationen, så er der ifølge Mikkel Emil Jensen en rigtig god omkostningskontrol og indtjeningskontrol til trods for den lavere vækst.

Justeret for donationen er lønsomheden for hele forretningen øget til 13,5 pct. fra 10,9 pct. i første kvartal sidste år.

Rockwool oppræciserer som følge af den stærkere lønsomhed i første kvartal forventningerne til EBIT-marginen til cirka 10 pct. fra tidligere ventet 8-10 pct.

I lyset af de faldende energipriser tegnede det også positivt for lønsomheden, påpeger Sydbanks senioranalytiker, der selv havde ventet en opjustering senere på året.

En opjustering var også ventet af både analytikerkorpset over en bred kam samt Mikkel Emil Jensen, der begge havde estimater på over 10 pct. målt på EBIT-marginen.

- Det er nok ikke den helt store overraskelse for markedet, at marginalen er god. Men væksten skuffer, og det er det, der tager overskriften, vurderer analytikeren.

Rockwool-aktien ligger godt en halv time efter regnskabets offentliggørelse med et fald på 5 pct. i 1646,50 kr. og det ses som berettiget ifølge Sydbanks analytiker.

- Det er godt, at de holder omkostningskontrollen. Men de får også lidt medvind fra lavere energipriser, udtaler Mikkel Emil Jensen, der dog er bekymret for salget af isolering.

Analytikeren henviser til, at omsætningsfaldet på 7 pct. er inklusive de prisforhøjelser, som Rockwool er lykkes med, og derfor er volumenfaldet også markant.

- Over tid kan det være svært at opretholde marginerne, hvis volumenerne bliver ved med at falde, pointerer Sydbanks analytiker.

.\\˙ MarketWire

Jakob Due Jakobsen

Tags:  Shares❯