Svensk økonomi overrasker i første kvartal: "Regningen kommer i Q2"

Udgivet den 29-05-2020  |  kl. 10:26  |  

Danmark og Sverige har grebet udbruddet af coronavirus vidt forskelligt an.

Hvor store dele af det danske samfund har været lukket ned for at begrænse smittespredningen, har Sverige ikke lukket samfundet ned i samme omfang.

Og det har på den korte bane vist sig givtigt for økonomien. I første kvartal er landets bruttonationalprodukt, BNP, vokset 0,1 pct. fra kvartalet før.

Det er kommet bag på analytikerne, som ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News havde ventet en tilbagegang på 0,3 pct.

- Det (stigningen, red.) står i kontrast til udviklingen i de øvrige skandinaviske økonomier, vurderer Kim Blindbæk, seniorøkonom hos Sydbank, i en kommentar.

Der er fredag morgen også offentliggjort foreløbige tal for den danske BNP i første kvartal. De viste et fald på 2,1 pct.

- På den korte bane har Sveriges strategi om at holde økonomien åben tilsyneladende givet økonomisk afkast. På den længere bane vurderer vi dog, at forskellen næppe vil forblive så stor, vurderer Kim Blindbæk.

Det skyldes ifølge økonomen, at landets økonomi er lille, åben og eksporttung:

- Det betyder, at den svenske økonomi er meget afhængig af, hvad der sker på samhandelsmarkederne. Herfra er aktiviteten i øjeblikket lav, hvilket vil smitte negativt af på den svenske økonomi.

- Den store regning vil dog komme i andet kvartal, hvor en større del af den globale økonomi har været lukket ned, lyder det fra Sydbank-analytikeren.

Han hæfter sig også ved, at de andre skandinaviske lande ser ud til at have bedre styr på smittetrykket og derfor er ved at genåbne.

Tidligere på ugen kom det frem, at den svenske nationalbank, Riksbanken, venter en negativt økonomisk vækst på 7 pct. i år.

I Danmark forventer man - trods den anderledes corona-strategi - en negativ vækst på 5,3 procent.

Der er i Danmark afgået 568 mennesker ved døden, som har været smittet med coronavirus. I Sverige er dødstallet 4266.

Tages der højde for befolkningstallet i de to lande, har Sverige fire gange så mange døde som i Danmark per 100.000 indbyggere.

/ritzau/FINANS

Oliver Sønderbye Therp

Tags:  macro❯  Sverige❯ 

Relaterede nyheder