Svensk inflation ned i gear - svensk krone svækkes overfor den danske

Udgivet den 14-09-2023  |  kl. 08:34  |  

Inflationen i Sverige kører fortsat i højt gear i august - men i forhold til juni er stigningstakten dog aftaget til 7,5 pct. på årsbasis mod 9,3 pct. i juli.

Inflationen lander lavere end ventet, da analytikerne ifølge Bloomberg News havde ventet 7,7 pct.

- Der bliver taget en stor bid af inflationen i Sverige. Svenskerne har haft utrolig svært ved at få inflationen ned, men i august tog de et stort skridt i den rigtige retning, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI), i forbindelse med tallene.

Han påpeger, at inflation er næsten tre gange så høj som i Danmark.

- Der er dog udsigt til at den forskel vil blive indsnævret yderligere i de kommende måneder. Set over de seneste måneder har priserne været stabile. Fortsætter tendensen vil inflationen falde kraftigt i de kommende måneder, siger Allan Sørensen.

- I Sverige indgår boligejernes renteudgifter i forbrugerpriserne, og dermed har det seneste års store rentestigninger sendt inflationen i vejret. Ser vi bort fra rentestigningerne ligger inflationen i Sverige på 4,7 pct., siger Allan Sørensen.

Den svenske kroner bliver umiddelbart svækket i forhold til den danske. Inden tallene blev offentliggjort torsdag morgen, skulle der 0,6250 danske kr. til en svensk mod 0,6239 kr. efter. Onsdag klokken 17 gik der 0,6246 kr. til en svensk.

Allan Sørensen kalder den svenske krone for "utrolig svag", og det øger priser på importerede produkter.

- Sveriges Riksbank står i et meget svært dilemma. Det har været nødvendigt at hæve renten for at styrke kronen og bremse inflationen, men det har samtidig en stor pris for de svenske boligejere. Indtil nu er det ikke lykkedes at styrke den svenske krone, den handles til den laveste kurs nogensinde, siger Allan Sørensen.

.\\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang

Tags:  macro❯  Sverige❯