Sverige/Dansk Erhverv: Meget kraftig nedgang i økonomien

Udgivet den 28-07-2023  |  kl. 08:52  |  

Den svenske økonomis modvind er meget kraftig for tiden, understreger fredagens officielle BNP-tal fra myndighederne.

Og selv om der endnu er tale om foreløbige tal, der kan blive revideret, viser tallene med al ønskelig tydelighed, at den svenske økonomi er ramt på flere fronter.

- Der er stadig rum for revisioner, der får billedet til at se bedre ud, når den svenske statistikmyndighed de kommende måneder får mere data. Det ændrer dog ikke på, at nedgangen i svensk BNP er meget kraftig. Den svenske statistikmyndighed peger på, at der er flere komponenter, der trækker ned, skriver Kristian Skriver, der er seniorøkonom hos Dansk Erhverv, i en kommentar.

I andet kvartal var der tale om en negativ vækst på 2,4 pct. i den svenske økonomi sammenlignet med samme periode sidste år.

Her var der til sammenligning blot ventet en afmatning på 0,1 pct. i BNP-væksten, efter at økonomien kvartalet før øgede 0,3 pct.

På kvartalsbasis var der tale om en negativ BNP-vækst på 1,5 pct. mod ventet minus 0,5 pct.

Alene i juni bakkede økonomien 3,6 pct. på årsbasis. Samtidig blev udviklingen for måneden før nedrevideret til en negativ vækst på 1,8 pct. fra minus 0,6 pct.

- Det er en meget kraftig nedgang i svensk økonomi, som er ramt af stærk økonomisk modvind fra flere kanter. De svenske forbrugere er ramt af de kraftige rentestigninger og den høje inflation, som lægger en dæmper på købekraften. De kraftige rentestigninger rammer ekstra hårdt i svensk økonomi, fordi mange boligejere har variabelt forrentede lån, lyder det fra Kristian Skriver.

Efter tallene er den svenske krone blevet svækket til 0,6439 danske kr. per svensk. Før BNP-tallene skulle der omkring 0,6460 danske kr. til at købe en svensk.

.\\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols

Tags:  macro❯  Sverige❯