Torsdagens aktier: Banker trak ned mens ISS og Vestas var lyspunkter

Udgivet den 22-06-2023  |  kl. 17:07  |  
Arkiv: Foto

Det danske aktiemarked endte torsdag i minus for anden dag i træk, men et klart fald midt på handelssessionen blev modereret i løbet af eftermiddagen, hvor flere eliteaktier skiftede fra minus til plus.

Ved lukketid var facit et fald i C25-indekset på 0,2 pct. til 1797,05, efter at indekset på et tidspunkt i løbet af formiddagen var nede at runde et minus på hele 1,4 pct.

- Stemningen er blevet bedre hen over dagen uden at der er sket noget voldsomt. Jeg var lidt mere overrasket over, hvorfor markedet så så negativt ud fra starten. Men den nervøsitet og usikkerhed er ligesom en lille smule forsvundet, siger chefhandler Mads Zink fra Danske Bank.

PRES PÅ BANKERNE

Bankerne havde det generelt svært i dagens handel. Nordea faldt 3,1 pct. til 71,50 kr., Danske Bank dykkede med 2,7 pct. til 162,25 kr., og Jyske Bank sluttede 3,1 pct. lavere i 526 kr.

- Der er flere, der snakker om, at vi nok skal forvente et par rentestigninger mere, og det er normalt godt for bankerne. Men det, som så er negativt for bankerne, er, hvis man bliver lidt mere bange for en hård landing i økonomien.

- Det kan ramme selskabernes indtjening og dermed bankerens kreditbog hårdere. Jeg tror, at det er det, der i dag presser bankaktierne, siger Mads Zink.

Vestas havde en noget omskiftelig dag. Det startede med et lille kursfald, men vindmølleaktien blev stærkere og stærkere, som dagen skred frem. Ved slutfløjtet var den steget 2,6 pct. til 192,84 kr.

- Vi nærmer os kvartalsafslutningen og dermed en periode, hvor der traditionelt kommer mange ordrer til Vestas. Omvendt er Vestas rigtigt langt bagud og har travlt, hvis det skal nå det, som markedet venter på ordresiden, siger Mads Zink.

ISS endte helt i toppen af C25 med et plus på 3,7 pct. til 141,75 kr., efter at amerikanske UBS hævede anbefalingen af aktien til "køb" fra "neutral" og kursmålet til 175 kr. fra 165 kr.

NOVO I VÆLTEN

Novo Nordisk kom i vælten fra morgenstunden, efter at B.T. onsdag kunne berette, at Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har valgt at undersøge et såkaldt sikkerhedssignal om kræftrisici med GLP-1-midler, herunder for Novo Nordisks Wegovy og Ozempic.

Novo-aktien lå på et tidspunkt torsdag til et fald på 3,1 pct., men stille og roligt kæmpede den sig tilbage for blot at lukke 0,7 pct. lavere i 1086 kr.

Et tilsvarende billede gjorde sig gældende for Demant, som midt på dagen havde kurs mod et fald på 2,9 pct., men siden rettede den sig til et fald på kun 0,1 pct. til 279 kr.

Selskabet meddelte torsdag morgen, at det har ændret omfanget af salget af Oticon Medical til australske Cochlear, så det i første omfang kun omfatter forretningen for cochlear-implantater.

Som følge af ændringerne foretager Demant nedskrivninger på 600-800 mio. kr. Ændringen følger modstand fra netop de britiske konkurrencemyndigheder, Competition and Markets Authority (CMA), over for det oprindeligt planlagte frasalg af Oticon Medical til Cochlear.

Blandt sidepapirerne steg den islandske proteseproducent Össur 2,9 pct. til 32,20 kr., efter at Nordea indledte analysedækning med den positive anbefaling "køb" og et kursmål på 37,80 kr.

.\\˙ MarketWire

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯