Udkast til sidste papir før EU-topmøde om brexit er klar

Udgivet den 22-11-2018  |  kl. 12:05  |  

Storbritannien og EU er blevet enige om et udkast til en politisk erklæring om rammerne for det fremtidige forhold, efter at briterne forlader unionen.

Det meddeler EU-præsident Donald Tusk på Twitter.

Han har sendt dette udkast til EU-landene.

Den politiske erklæring udgør sammen med en udtrædelsesaftale de skilsmissedokumenter, som EU-landene og Storbritannien skal blive enige om, hvis de skal undgå, at Storbritannien ryger ud af unionen med et brag efter 29. marts 2019.

EU's chefforhandler for brexit, Michel Barnier, præsenterede i sidste uge et udkast til udtrædelsesaftalen. Den fylder 585 sider, og den har siden været mål for kritik - men også lidt tilfredshed - fra begge sider.

Flere lande har ytret ønske om at åbne forhandlingerne igen, hvilket parterne indtil videre har formået at undgå, i frygt for at det vil blive et nyt langt tovtrækkeri.

Søndag er stats- og regeringscheferne for EU's 28 lande samlet i Bruxelles til møde om brexit. Det er planen, at de på det møde skal godkende skilsmissedokumenterne.

Lykkes det, skal aftalen senere godkendes af både EU-Parlamentet og det britiske parlament. I sidstnævnte ventes stor modstand, og i øjeblikket ser det ud til, at May ikke kan samle opbakning til aftalen.

Det vil bringe parterne ud i en yderst vanskelig situation med blot få måneder til brexit.

Det udkast, som Tusk har videresendt, blev onsdag ifølge Financial Times lækket, og finansavisens redaktør i Bruxelles, Alex Barker, skriver på Twitter blandt andet, at man sigter mod et tæt handelssamarbejde.

- Parterne tænker sig et handelssamarbejde for varer, der er så tæt som muligt, hedder det i udkastet.

Der er også omtalt hensigter for toldsamarbejdet og andre emner.

- Parterne er enige om at udvikle et ambitiøst, vidtfavnende og balanceret økonomisk partnerskab, hedder det ifølge avisen i udkastet.

/ritzau/

Ritzau

Tags:  Eurozonen❯  UK❯ 

Relaterede nyheder