USA: Aktier stiger - uanset hvem der vinder et præsident valg

Udgivet den 26-10-2020  |  kl. 06:35  |  

Investorerne holder øje med det kommende valg i USA til både præsidentposten og Kongressens to kamre, og især er man i markedet bekymret for et uklart resultat, der potentiel kan udløse en juridisk strid om, hvem der reelt har vundet præsidentvalget.

Men når der en afklaring på, hvem sejrherren er af de to kamphaner, Joe Biden og Donald Trump, så er det dog ikke så vigtigt, hvem af dem, der reelt har vundet. I al fald ikke for USA's aktiemarked.

Aktierne har det nemlig med at stige, uanset hvem der kontrollerer magten i Washington, skriver The Wall Street Journal.

I de seneste 91 år - fra 1929 - har et parti siddet i Det Hvide Hus og kontrolleret begge kamre i Kongressen i næsten halvdelen af dem, og i de år er Wall Street i snit gået op med 7,45 pct., viser en analyse fra Dow Jones Market Data. I to tredjedele af årene var der stigninger, mens der var fald i resten.

I de øvrige 46 år har magten været delt mellem de to partier, Demokraterne og Republikanerne, og her er markedet i USA i snit steget med 7,26 pct. Igen med plusser i 29 af årene og med kursfald i 16. Et enkelt år sluttede det hele stort set uændret.

I perioden lige efter et valg har der typisk heller ikke været de store aktieudsalg. I nyere tid, fra 1968 til 1992, fra valgdagen og frem til indsættelsen af en ny præsident, hvor et nyt parti overtog Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus, bevægede hverken S&P 500 eller Dow Jones-indekset sig typisk mere end 3,2 pct.

To senere og markante udtagelser var i 2008, da S&P 500 faldt med 20 pct. i perioden fra Barack Obama vandt og frem til, han blev indsat. Det var imidlertid midt i finanskrisen. I 2000 var der også et fald på mere end 6 pct. Det var det år, at Al Gore og George W. Bush endte med at slås om sejren i USA's højesteret, efter problemer med stemmeoptællingerne i Florida, inden Bush blev erklæret som vinder. Markedet kan ikke lide usikkerhed.

Senest steg S&P 500 med mere end 6 pct. fra præsident Trumps sejr til han indtrådte i embedet et par måneder senere, da markedet fejrede udsigten til lettelser på selskabsskatten.

Link til original artikel (abonnement): https://www.wsj.com/articles/stocks-typically-climb-regardless-of-whos-i...

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen

Tags:  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder