USA og Kina indgår mindre aftale i handelsforhandlingerne

Udgivet den 11-10-2019  |  kl. 22:33  |  

USA og Kina har fredag indgået en delaftale i forbindelse med ugens handelsforhandlinger i Washington.

Det oplyste USA's præsident Donald Trump fredag aften på et pressemøde.

- Vi er nået frem til en meget substantiel fase et-aftale, sagde Donald Trump i det Hvide Hus, ifølge The Wall Street Journal.

Den delvise aftale kan blive underskrevet allerede i november af Trump selv og af Kinas præsident, Xi Jinping. Det ventes at tage tre til fem uger at udarbejde aftalens fulde ordlyd.

Delaftalen betyder, at planlagte toldforhøjelser på kinesiske varer i næste uge ikke træder i kraft. Her var planen, at tolden på varer for 250 mia. dollar skulle løftes til 30 pct. fra 25 pct.

Til gengæld vil Kina øge sine indkøb af amerikanske landbrugsvarer betydeligt, for mellem 40 og 50 mia. dollar, ligesom Kina vil give indrømmelser på området for intellektuel ophavsret, inden for finansielle tjenester og på valutaområdet.

De planlagte nye tariffer på varer fra Kina for 300 mia. dollar til midten af december er derimod endnu ikke aflyste. Ifølge Robert Lighthizer, USA's handelsrepræsentant, har præsident Trump endnu ikke truffet en beslutning på dette område, skriver The Wall Street Journal.

Delaftalen fredag er det første gennembrud i den 18 måneder lange handelskrig mellem verdens to største økonomier, og præsident Trump understregede, at den er et led i en bredere handelsaftale.

Aftalen omfatter dog ikke udfordringerne omkrig Huawei, den kinesiske tele- og teknologikæmpe, som USA har sat på sin sorte liste.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  macro❯  Kina❯  USA❯ 

Relaterede nyheder