USA/aktier: Frygten fik fat - dybe kursfald efter recessionssignal

Udgivet den 14-08-2019  |  kl. 22:06  |  

Investorerne fik endnu en grund til bekymring, da rentekurven i USA tidligt onsdag kortvarigt gik i minus, og dermed ifølge de historiske data advarede om recession i landets økonomi. Markedet reagerede med ny frygt og udsalg af aktierne, efter tirsdagens solide stigninger.

Værst gik det for aktierne på Dow Jones-indekset, som faldt med 3,1 pct., mens aktierne på Nasdaq mistede 3,0 pct., og det brede S&P 500-indeks bakkede 2,9 pct.

RECESSIONEN BLINKER FORUDE

Natten til onsdag, amerikansk tid, blev forskellen på renten mellem den toårige amerikanske statsobligation og den tiårige sendt ned under minus for første gang siden finanskrisen.

Historisk har den hændelse - syv gange på 50 år - signaleret en recession i den amerikanske økonomi - typisk 12 til 18 måneder senere. Og selv om rentekurven igen, inden det amerikanske markeds åbning, atter var kravlet i plus, så læste investorerne signalet og trykkede på salgsknapperne.

At den lange rente falder under den korte er da heller ikke et sundhedstegn for økonomien. Renten afspejler inflationsforventningerne og således udsigterne for den økonomiske aktivitet, og en omvendt rentekurve fortæller derfor om udsigt til lavere økonomisk aktivitet på længere sigt end på kort.

Nedturen følger en solid fremgang tirsdag, da USA valgte at udskyde en række nye tariffer på kinesiske varer fra september til midten af december, mens handelsforhandlingerne fortsætter om to ugers tid.

- Det bliver i tiltagende grad svært at holde styr på alle de risici, der konvergerer omkring de globale markeder og vækstudsigterne, sagde Steen Jacobsen, cheføkonom hos Saxo Bank, til Financial Times.

MEN AKTIERNE KAN GODT STIGE

Historisk har recessionssignalet fra rentekurven, ifølge beregninger fra Danske Bank, dog været efterfulgt af stigninger i de amerikanske aktier, i snit på 14,1 pct. de næste 12 måneder.

Samtidig skal man også holde øje med centralbankerne, der over en kam signalerer lempelighed, hos ECB, i Kina, i Japan, og hos Federal Reserve, som forrige uge sænkede sin rente.

- Fed har ikke kuren mod en økonomisk opbremsning eller en recession. Men jeg tror, Fed har modgiften på udsalget i aktiemarkedet, vurderede Kristina Hopper, chefstrateg hos Invesco, over for The Wall Street Journal.

IT, ENERGI OG FINANS FÅR HUG

Yoyo-bevægelserne fortsatte - med den vigtige it-sektor i lang snor - både op og ned. Teknologiaktierne faldt med 3,1 pct. i S&P 500 efter et minus mandag på 1,3 pct. og en stigning tirsdag på 2,5 pct.

Onsdag var det dog værre i energisektoren, som bakkede 4,1 pct., da overraskende stigninger i de amerikanske lagre af råolie kombineret med frygten for vækstopbremsning sendte prisen på råolie ned med 3,5 pct. i USA.

Finansaktierne mistede desuden 3,6 pct. Endnu et rentefald i USA på 12 point for den tiårige statsobligation betød yderligere et tryk på kerneindtjeningen på rentemarginalen, forskellen på ind- og udlån, for bankerne, ligesom en sløv økonomi er skidt for bankernes forretningsvolumener.

Råvarer og materialer, sundhed, industri, kommunikationsservice og cyklisk forbrug faldt desuden alle med 2,8 til 3,3 pct.

DETAIL HELT I BUND

På selskabsfronten var det de gamle kendinge, som trak markedet ned. Microsoft faldt 3,3 pct., Amazon mistede 3,4 pct., og Apple, der steg 4,2 pct. tirsdag, bakkede 3,0 pct. Facebook gik desuden ned med 4,6 pct., og Alphabet, som er Googles moderselskab, mistede 2,8 pct.

Blandt bankerne var det Bank of America og JPMorgan, der begge er relativt store på indlån, som førte feltet i minus med fald på henholdsvis 4,7 og 4,2 pct.

Kun 3 aktier var i plus i S&P 500 - og den største stigning blev på beskedne 0,8 pct.

I bunden var det varehuskæden Macy's, der fik flest stryg. Detailkæmpen nedjusterede onsdag morgen forventningerne. Aktien mistede 13,2 pct., og signalet om udfordringer for varehusene trak ligesindede med ned. Kohl's mistede 11,0 pct., og Nordstrom faldt 10,7 pct.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
10,45%
 
23/08/19

 
9,21%
 
23/08/19

 
4,50%
 
23/08/19

 
1,69%
 
23/08/19

 
1,02%
 
23/08/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder