USA/Danske Bank: Genopretningen fortsætter - men grund til bekymring

Udgivet den 23-10-2020  |  kl. 16:10  |  

Fredagens PMI-tal fra USA, der viser de amerikanske indkøbschefers syn på aktiviteten i den amerikanske økonomi, tegner et billede af, at genopretningen i amerikansk økonomi fortsætter.

Det skriver Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

- Genopretningen er faktisk begyndt at få mere fart på. Når det er sagt, så ændrer det ikke ved, at økonomien fortsat ikke er helt oppe i samme gear som før coronakrisen, og at den samlede økonomisk aktivitet stadig ligger under niveauet i februar, før coronakrisen ramte.

Det samlede PMI-indeks for oktober landede på 55,5 mod 54,3 i måneden før.

Det var særligt indekset for servicesektoren, der overraskede positivt på 56 i oktober mod økonomernes forventning om 54,6, ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News. I september var tallet også 54,6.

Ifølge Mikael Olai Milhøj er fredagens PMI-indeks for servicesektoren det højeste niveau siden februar 2019.

For industrisektoren landede PMI stort set som ventet på 53,3 mod 53,5 og 53,2 i måneden før.

TO GRUNDE TIL BEKYMRING

Senioranalytikeren fremhæver to faktorer, der giver grund til bekymring for, om genopretningen kan fortsætte.

For det første stiger antallet af covid-19-smittetilfælde, og selvom staterne er blevet ramt forskelligt, siden pandemien tog fat i USA, så betyder højere smittetal flere restriktioner og mere forsigtig adfærd.

- Det medfører, at genopretningen nok ikke kan fortsætte i lige så hurtigt tempo som hidtil og i værste fald, at vi efter to skridt frem må gå et tilbage, skriver Mikael Olai Milhøj.

Derudover er det endnu ikke lykkes Demokraterne og Republikanerne at blive enige om en ny hjælpepakke til den coronaplagede økonomi.

- Vi mener ellers, at amerikansk økonomi stadig har brug for hjælp, fordi genopretningen nok ikke er stærk nok til at stå på egne ben endnu, ikke mindst efter årsskiftet, hvor en række ekstraordinære tiltag udløber. Politikerne forhandler stadig, men er indtil videre ikke kunnet blive enige, blandt andet fordi det amerikanske valg finder sted lige om lidt. Forhåbentlig kan valget rense luftet, så vi som minimum kan få en ny hjælpepakke vedtaget i starten af det nye år. Det er dog ikke sikkert.

/ritzau/FINANS

Nicoline Kjelland

Relaterede nyheder