USA/Jyske: Stigende inflation kan betyde fire renteforhøjelser i år

Udgivet den 12-03-2018  |  kl. 13:37  |  

En stigende amerikansk inflation vil få den amerikanske centralbank, Federal Reserve, til at hæve sin ledende rente fire gange i år.

Det vurderer Jyske Banks chefanalytiker, Kim Fæster.

- Nu er der udsigt til, at inflationen tiltager i foråret og sommeren, og det kan øge presset på Fed for at hæve renten mere, vurderer chefanalytikeren i en analyse.

Tirsdag kommer de seneste tal for forbrugerpriserne for USA, og her holder Kim Fæster især øje med, om de underliggende forbrugerpriser stiger mere end de forventede 0,2 pct. på månedsbasis i februar.

- Hvis de stiger mere end ventet, vil det øge presset på Fed, siger han.

Ifølge Kim Fæster er årsagen til den kommende inflationsstigning rent teknisk. Det skyldes ifølge ham, at de underliggende forbrugerpriser steg ekstraordinært langsomt på månedsbasis i foråret og sommeren sidste år.

Det var "primært midlertidige og specielle faktorer, der holdt prisstigningerne nede," fremgår det af chefanalytikerens analyse.

- Hvis man fremskriver inflationsudviklingen i resten af 2018 med den "normale" stigningstakt fra det seneste halve år, vil inflationen stige fra de nuværende 1,8 pct. til 2,8 pct., forklarer Kim Fæster.

Hvis inflationen stiger, som banken venter, vil den være over Federal Reserves inflationsmålsætning på omkring 2 pct. Samtidig er der fuld beskæftigelse i USA.

- Vejen er således åben for at hæve renten, men dog fortsat gradvist. Det vil sige én gang i kvartalet, siger Kim Fæster.

Ud over de fire renteforhøjelser i 2018, forventer Kim Fæster endnu en renteforhøjelse i marts 2019.

/ritzau/FINANS

Mathias Hagemann-Nielsen

Tags:  macro❯  USA❯ 

Relaterede nyheder