USA/lukning: Chipaktier og Microsoft kæmpede forgæves mod kursfald

Udgivet den 17-01-2024  |  kl. 06:32  |  

Det amerikanske aktiemarked faldt tirsdag, da stigende renter lagde pres på næsten alle sektorer.

Og faldene synes at ville fortsætte onsdag. Futures indikerer fald på 0,2-0,3 pct. i de tre toneangivende aktieindeks, når handlen med aktier starter i New York senere onsdag.

Tirsdag holdt chipaktierne hånden under markedet, med endnu en rekord til Nvidia og stor fremgang til Advanced Micro Devices, AMD, samt endnu et plus til Microsoft, mens Apple imidlertid var ramt af weekendens dårlige nyhed om rabatter på iPhone på det kinesiske marked.

Trods en overraskende ringe erhvervstillid i delstaten New York her i januar, da den gled yderligere i minus, steg renterne nemlig kraftigt i kølvandet af høgeagtige centralbankkommentarer fra ECB mandag og tirsdag, og da Christopher Waller, styrerådsmedlem i centralbanken i USA, i en tale argumenterede for rentenedsættelser i et langsommere tempo end i tidligere lempelsescyklusser, fordi han tilsyneladende ikke frygter en recession, men anser økonomien og arbejdsmarkedet for at være i "god form".

Det brede S&P 500-indeks faldt med 0,4 pct., så det nu er 0,6 pct. fra sin seneste rekord fra januar 2022. Hovedindekset var dog også i minus med 0,8 pct., ligesom det en kort periode var helt tæt på nul, inden Wallers kommentarer.

Dow Jones tabte desuden 0,6 pct., mens Nasdaq mistede 0,2 pct.

- Vi venter lidt på regnskaberne, og der mangler en katalysator, siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

- Markedet kan ikke rigtig tage toppen i S&P 500 ud. Samtidig ser vi høj volatilitet i obligationsmarkedet, og så holder folk sig væk. Men når man ser bevægelserne i obligationsmarkedet, er det faktisk imponerende, at aktierne ikke falder mere.

REKORD TIL NVIDIA

I S&P 500 var det kun it-aktierne, som steg med et plus på 0,4 pct. Her vandt Nvidia frem med 3,1 pct. til rekordniveau i 563,82 dollar. Konkurrenten AMD skød samtidig i vejret med 8,3 pct., da investeringsbanken Barclays særligt fremhævede selskabets muligheder inden for kunstig intelligens.

På samme konto vandt hardware-producenten Western Digital frem med 4,5 pct. efter en opjusteret anbefaling hos det britiske finanshus.

Microsoft cementerede tirsdag også sin position som verdens dyreste aktie - den blev erobret fredag - med et plus på 0,5 pct., mens detroniserede Apple derimod faldt 1,2 pct. i kølvandet af, at æbleaktien for første gang i årevis har sænket prisen på sin nyeste iPhone-model på det kinesiske marked.

NYE HUG TIL BOEING

Ellers var der minus til de andre vækstsektorer, cyklisk forbrug og kommunikationsservice på 0,2 og 0,4 pct. Her trak Amazon i minus med 0,9 pct., mens Tesla dog vendte en negativ start til et plus på 0,5 pct. Meta Platforms satte sig samtidig 1,9 pct., ligesom Alphabet mistede 0,1 pct.

Det gik en del værre tirsdag for flyproducenten Boeing, som smed 7,9 pct. Det kom i kølvandet af forrige uges hændelse, da et vindue blæste ud af et 737 MAX-9 fly. Mandag skrev The Wall Street Journal, at China Southern Airlines nu vil gennemføre yderligere undersøgelser, inden selskabet vil begynde at tage i mod bestilte 737 MAX-fly, ligesom en anden storkunde Ryanair har udtrykt bekymringer.

Boeings aktie har nu mistet 19,5 pct. siden hændelsen.

Investeringsbanken Morgan Stanley mistede samtidig 4,2 pct., da finansdirektør Sharon Yeshaya efter regnskabet for fjerde kvartal advarede om pres på indtjeningsmarginen i den vigtige wealth-forretning på kort sigt.

Konkurrenten Goldman Sachs kunne omvendt se sin aktie vinde 0,7 pct., da aktiehandel hos kunderne i fjerde kvartal overraskede positivt.

I hovedindekset var der også fokus på Synopsys, der gør sig inden for chipdesign, og som bekræftede rygter om et opkøb af softwareproducenten Ansys for sammenlagt 34 mia. dollar. Aktien i Synopsys steg tirsdag 3,1 pct., mens Ansys' faldt 5,5 pct., da prisniveauet var under det, forlydenderne havde talt om.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Seneste nyheder