USA/lukning: Kursfald op til weekenden - defensivt var bedst

Udgivet den 30-03-2020  |  kl. 06:32  |  

Efter tre dage med fremgang sluttede ugen af med minusser i USA fredag. Kursfaldene skyldtes, at investorerne lige skulle puste lidt ud - Dow Jones var på tre dage steget med 21,3 pct. og havde teknisk set indledt et nyt bullmarked - men også nyheden om, at USA nu er det land i verden med flest smittede, var nedslående for stemningen.

Det brede S&P 500-indeks faldt med 3,4 pct. Indekset er 24,9 pct. fra den seneste rekord, men er dog steget 10,3 pct. i den forgangne uge.

Dow Jones-indekset bakkede fredag med 4,1 pct., men indekset fik sig en gevinst henover ugen på 12,8 pct. Endelig blev det fredag til et minus på 3,8 pct. til teknologiaktierne på Nasdaq, som siden sidste fredag er steget med 9,1 pct.

Mandag er der lagt op til nye kursfald, når børsen i New York åbner senere på dagen.

De store indeksfutures falder 0,7-1,0 pct. mandag morgen.

FLEST SMITTEDE I VERDEN

Torsdag aften - efter at Dow Jones lige havde sneget sig op på et plus på mere end 20 pct. siden den seneste bund mandag - kundgjorde New York Times, at USA nu er det land i verden med flest smittede med Covid-19.

Meldingen lagde straks et pres på de amerikanske aktiefutures, og efter tre dage med store kursstigninger betød det, at investorerne fredag tog nogle af stikkene hjem.

Det på trods af, at den store amerikanske hjælpepakke på op mod 2200 mia. dollar fredag også blev stemt igennem Repræsentanternes Hus og derfor nu kun mangler præsident Trumps underskrift.

- Markederne falder fredag på, at aktierne er steget utroligt meget i denne uge, og der kommer samtidig data om stadigt flere smittede i USA. Vi havde desuden allerede købt ind på en vedtagelse af hjælpepakken i USA. Man ser også, at olieprisen falder, og det giver altid lidt stress i USA, siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

DET ER IKKE OVRE ENDNU

Han hæfter sig - trods de meget hurtige og kraftige stigninger de tre seneste dage - ved en form for kvalitet i aktiefremgangene.

- Man har de seneste dage købt bredt op. Ikke kun i de varme sektorer. Det er et tegn på, at tunge investorer med lange horisonter har købt op. For de køber også det lidt kedelige, lyder analysen.

Lars Skovgaard Andersen advarer dog om, at uroen på aktiemarkederne langt fra er forbi.

- Man får de her rebounds og de her rebalanceringer. Men så melder virkeligheden sig igen bagefter. Hvordan skal vi vide, hvad tingene er værd? Vil BNP i USA falde med 6 pct. eller 25 pct. i andet kvartal? Der er mange bud. Det er fint med det her rebound, men vi er nødt til at forstå, at det ikke er overstået. Der vil komme tilbageslag, fastslår Danske Banks seniorstrateg.

- Men er der en ting, man kigger på, så er det kreditmarkederne. Der skal først styr på dem. Det er X-faktoren, som giver stress. Og så skal vi se, at smitteprocenten aftager. Det er det, der er brug for.

DEFENSIVT VAR BEDST

I S&P 500 klarede de defensive sektorer sig bedst fredag. Forsyningsaktierne steg mest med 0,5 pct. De ses ofte som et alternativ til obligationer med stabile pengestrømme. Fast ejendom klarede sig næstbedst med et minus på 0,1 pct., og dagligvarerne var treer med et fald på 0,7 pct.

I den anden ende faldt energiaktierne med 6,9 pct. Olieprisen blev igen trykket fredag med 4,5 pct. Den økonomiske opbremsning dæmper efterspørgslen, samtidig med at Rusland og Saudi-Arabien fortsat ligger i priskrig med en trussel fra saudierne om snart at skrue kraftigt op for produktionshanerne. Exxon Mobil smed derfor 4,8 pct., mens Chevron tabte 10,0 pct.

Industriselskaberne faldt desuden med 4,3 pct., da Boeing efter fire dage med store kurshop bakkede med 10,3 pct., og den vigtige it-sektor tabte 4,6 pct.

Blandt de store aktienavne førte dagligvarekæmpen Procter & Gamble an med et plus på 2,6 pct., mens der ellers var røde tal ud for de fleste andre navne. Konkurrenten Colgate-Palmolive steg også 2,3 pct. Begge har fået løftede anbefalinger i en tid, hvor der er øget fokus på hygiejne.

Ellers var der fald til Microsoft på 4,1 pct., mens Apple bakkede det samme. Internetkæmpen Amazon tabte også 2,8 pct.

Hos bankerne faldt JPMorgan Chase med 7,1 pct., og Bank of America med 4,9 pct.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder