USA/lukning: Nasdaq igen i rekord - jobrapport overraskede

Udgivet den 03-07-2020  |  kl. 06:32  |  

De amerikanske aktier endte torsdag med endnu et plus. Opgørelsen over beskæftigelsen i USA overraskede i juni, og det løftede stemningen.

Fredag har investorerne slået lidt koldt vand i blodet. Det amerikanske marked er lukket for fejring af den amerikanske uafhængighedsdag, men futuresmarkedet peger mod en lille tilbagegang efter torsdagens stigninger, idet de store indeksfutures ligger med fald på 0,1-0,2 pct.

Med endnu et markedsløft torsdag gik Nasdaq-indekset igen på rekordjagt og sikrede sig årets 23. af slagsen, da indekset steg 0,5 pct. til 10.207,63 point og dermed passerede onsdagens rekord på 10.131,37 point.

Det brede S&P 500-indeks vandt også 0,5 pct., og dermed sluttede det bredere marked med et ugeplus på 4,0 pct.

Dow Jones-indekset steg torsdag med 0,4 pct.

OVERRASKENDE JOBVÆKST

Torsdagens helt store nyhed fra den amerikanske økonomi var kongetallet, der viste, at økonomien i juni skabte job til 4,8 mio. amerikanere uden for landbruget. Det var noget mere end de ventede 3,2 mio. arbejdspladser.

Det betød også, at arbejdsløsheden faldt til 11,1 pct. fra 13,3 pct. - og altså med mere end til de ventede 12,5 pct. ifølge Bloomberg News.

Antallet af smittede i USA vokser dog stadig med meget stor hast. Senest med et rekordhøjt niveau over 50.000 nye coronatilfælde på en dag.

- Det er jo mange forskellige nyheder, som skaber udviklingen torsdag. Jobrapporten var bedre end ventet, men de mange smittede gør samtidig folk nervøse, kommenterer seniorstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen.

- Repræsentanternes Hus forlængede støtten til små og mellemstore virksomheder onsdag. Nu skal Donald Trump også bare sige ok til den, men der er tro på, at mere stimulus er på vej, og det er med til at holde gang i festen, siger han.

Det er også stadig et marked og en økonomi, som allerede flyder over med stimulus og støtteopkøb.

I USA har politikerne vedtaget tre hjælpepakker på samlet 3300 mia. dollar, og en fjerde ser ud til at være under opsejling. Samtidig har USA's centralbank sat renten ned til nul og købt obligationer op for omkring 2300 mia. dollar.

Endelig er der mange professionelle investorer, som stadig har en del penge stående på sidelinjen, ligesom de store it-selskaber også står klar med mange penge, som er reserveret til tilbagekøb af aktier.

ALLE SEKTORER STEG

I S&P 500-indekset var de fleste sektorer i plus. Råvarer og materialer toppede med 1,8 pct., mens energi steg 1,1 pct. Industri gik også op med 0,8 pct., mens it vandt 0,5 pct. Selv finans steg 0,1 pct., mens kommunikationsservice pustede lidt ud efter onsdagens ridt med et mindre minus på 0,1 pct.

- Folk har stadig "fomo" (fear of missing out, red.). Onsdag var det nedlukningsaktierne, som kørte, mens det torsdag mere har været det cykliske, siger Lars Skovgaard Andersen.

- Finans skal også stige på de her jobdata. Federal Reserve vil nok heller ikke komme med rentekurvekontrol. Det vil betyde, at markedsrenterne kan stige, og det vil være godt for sektoren, fortsætter han.

Microsoft indtog sin vante rolle blandt de aktier, der bidrog mest til udviklingen i S&P 500-indekset. Softwarekongen steg 0,8 pct., mens Apple sluttede uændret.

I gruppen af de fem helt store teknologiaktier gik Alphabet, ejeren af Google, også op med 1,9 pct., og Amazon steg 0,4 pct. Amazon og Microsoft satte begge kursrekord torsdag.

To af onsdagens helt store vindere havde derimod fundet et pusterum torsdag. Facebook tabte 1,7 pct., og Netflix smed 1,8 pct. De to steg i samme rækkefølge med 4,6 pct. og 6,7 pct. onsdag.

TESLA FIK UGEPLUS PÅ 25 PCT.

Den amerikanske elbilproducent Tesla havde omvendt endnu en af sine mange gode aktiedage. Kursen gik torsdag op med 8,0 pct.

Det var fjerde dag i træk, at aktien steg, og den gik op med mere end 25 pct. siden sidste fredag, mens aktien målt fra nytår har givet knap 190 pct. i afkast.

Torsdag blev Tesla styret op af meldingen om, at koncernen leverede 90.650 elbiler i andet kvartal, hvilket var en del flere, end analytikerne havde regnet med, da de havde forudset levering af 83.071 biler.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder