USA/lukning: Nervøst fald trods god start - faldene fortsætter

Udgivet den 27-02-2020  |  kl. 06:32  |  

De amerikanske aktier vaklede gennem handlen onsdag, da en start med pæne plusser for anden dag i træk ikke kunne holde hele vejen hjem, fordi investorerne fortsat bekymrede sig om spredningen af coronavirusset og effekten på den globale vækst.

Onsdag blev det dog til mindre fald i forhold til minusserne både mandag og tirsdag på mere end 3,0 pct. begge dage. Men kursfaldene ser ud til at fortsætte torsdag, hvor de tre store aktiefutures ligger med minusser på omkring 1,5 pct.

Onsdag mistede det brede S&P 500 efter på et tidspunkt at være i plus med 1,7 pct. i alt 0,4 pct., mens Dow Jones bakkede med 0,5 pct. Teknologitunge Nasdaq gik derimod lidt i plus med 0,2 pct.

ALLERHØJESTE USIKKERHED - IKKE FAKTA

- Markedet indregner den ubekendte periode, hvor vi vil se en sammentrækning i væksten, og hvad det vil betyde for selskabernes indtjening, siger Mike Loewengart, strategidirektør hos Etrade Financial, til Bloomberg News.

Onsdag kom der nye meldinger om lande, som kunne konstatere smittede med coronavirus, herunder også det første tilfælde i Latinamerika i Brasilien og et tilfælde i Norge, mens nyhederne ud af Kina dog var lidt opmuntrende med et fald i antallet af døde og en mindre vækst i antallet af nye smittede i forhold til tidligere.

- Det er en tid med allerhøjeste usikkerhed omkring coronavirusset. Vi ved endnu ikke, hvor meget det har spredt sig, eller hvad dødeligheden er. Det er det, markederne reagerer på - den store usikkerhed - snarere end fakta, siger Edward Park, investeringsdirektør i Brooks Macdonald, til The Wall Street Journal.

FRYGTINDEKSET ER HOPPET OP

Frygtindekset Vix, som måler volatiliteten i S&P 500, er siden sidste onsdag, da S&P 500 nåede sin seneste rekord, steget med 91 pct., hvilket vidner om den nervøsitet, som er i markedet. Investorerne satser dog på mere ro i marts, for futuren for Vix ligger cirka 20 pct. lavere.

Energiaktierne fortsatte onsdag nedturen i S&P 500-indekst med et minus på 3,0 pct, da olieprisen igen sank i USA med 2,3 pct. Sektoren, som var hovedskurken bag onsdagens fald på det brede marked, er nu blevet hamret med et fald på 21 pct. siden nytår, mens S&P 500 er bakket markant mindre med 3,4 pct.

Industriaktierne og cyklisk forbrug faldt også med 0,8 og 0,7 pct., mens it-aktierne i den anden holdt hånden under markedet, da sektoren, der udgør en fjerdedel af indeksets værdi, steg med 0,4 pct.

APPLE OG MICROSOFT I PLUS

Blandt de store aktienavn stoppede nedturen for Apple med en stigning på 1,6 pct. Det samme var tilfældet for Microsoft, som vandt 1,3 pct. Alphabet, ejeren af Google og Youtube, steg med 0,3 pct., og Facebook gik op med 0,2 pct.

De to oliekæmper Exxon Mobil og Chevron bakkede derimod med 2,2 og 2,7 pct.

Det var til gengæld en fin dag for Netflix, som steg hele 5,3 pct., mens den store underholdnings- og streamingkonkurrent Walt Disney faldt 3,8 pct., på nyheden om at topchefen gennem 15 år Bob Iger er trådt et skridt tilbage til formandsposten, mens Bob Chapek er blevet ny CEO.

Det gik samtidig ganske godt for biotekkoncernen Gilead, som vandt 6,6 pct. Koncernen har tidligere meldt ud, at den vil fokusere på udviklingen af en vaccine mod coronavirus, og WHO pegede mandag på den vaccine som det bedste bud på et effektfuldt middel.

Byggemarkedskæden Lowe's faldt derimod med 4,4 pct. efter et skuffende salg i fjerde kvartal og svage forventninger til regnskabsåret 2020/21.

I perioden, som dækker november, december og januar, havde Lowe's, der har en stor rival i Home Depot, en vækst i det sammenlignelige salg på 2,5 pct. Det var under forventningerne om en stigning på 3,6 pct. ifølge Reuters.

Også prognosen for 2020/21 skuffede, da selskabet venter en indtjening på 6,45-6,65 dollar per aktie mod estimeret 6,67 dollar af analytikerne.

I bunden af S&P 500 solgte investorerne fortsat ud af virksomheder eksponeret mod turisme. Krydstogtselskaberne Carnival, Royal Caribbean og Norwegian Cruise Line mistede 7,5 til 8,1 pct., og rejsesitet Expedia mistede 7,1 pct.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder