USA/lukning: Nvidia skabte markedsvending og sikrede solidt aktieplus

Udgivet den 12-09-2024  |  kl. 06:32  |  

De amerikanske aktier steg onsdag, da investorerne efter en negativ start kastede sig over især teknologiaktierne med chip-kæmpen Nvidia helt i front.

Markedet indledte ellers handlen med at falde kraftigt tilbage i kølvandet af en inflationsrapport, der formentlig lukker døren for en dobbelt rentesænkning i næste uge.

Desuden fordøjede investorerne tirsdag aftens tv-debat mellem de to præsidentkandidater til valget til november, demokraten Kamala Harris og republikaneren Donald Trump.

Flere amerikanske medier erklærede efterfølgende Kamala Harris for vinder, og det tog investorerne negativt op til at starte med på grund af hendes ønsker om at øge skatten på kapitalindkomster.

Det brede S&P 500-indeks steg alligevel 1,1 pct., men indekset var også på et tidspunkt i minus med 1,6 pct. Nasdaq vandt onsdag mest med 2,2 pct., mens Dow Jones var sidst til at kravle i plus og lukkede oppe med 0,3 pct.

Torsdag morgen ser det gode humør ud til at holde ved, og futures indikerer stigninger på 0,1-0,2 pct. for de tre ledende indeks, når markedet åbner ud på eftermiddagen dansk tid.

DOBBELT RENTESÆNKNING ELLER EJ

Onsdag bød på nye data fra økonomien, hvor opgørelsen over forbrugerprisernes udvikling i august viste en aftagende tendens til en inflation på 2,5 pct. på årsbasis mod 2,9 pct. i juli.

Aflæsningen var helt som ventet. Derimod tikkede stigningen i kerneforbrugerpriserne på månedsbasis overraskende op til 0,3 pct. fra 0,2 pct. i juli.

- Den mere faste end ventede opgørelse af kerneinflationen i august vil gøre det sværere for Jerome Powell at levere end rentesænkning på 50 basispoint i september, siger Krishna Guha, der er chefstrateg hos Evercore, til Bloomberg News.

Jerome Powell er chef for centralbanken i USA, Federal Reserve.

- Vi synes fortsat, at en lempelse på 50 basispoint er det rigtige træk, og det kunne stadig ske. Odds har dog bevæget sig mod det, og risikoen for markedet og for en blød landing er som et resultat af det højere, siger Krishna Guha.

Onsdagens nøgletal skal samtidig ses, i lyset af at det amerikanske arbejdsmarked er blevet kraftigt svækket de seneste måneder.

NVIDIA I VEJRET

I S&P 500 var alle 11 hovedsektorer indledningsvist i minus, men da især Nvidia begyndte at rykke på sig, ændredes billedet.

It-aktierne endte derfor med en stigning på hele 3,3 pct., mens cyklisk forbrug også gik op med 1,3 pct., og kommunikationsservice vandt 1,0 pct.

I hovedindekset var Nvidia nemlig den helt store vinder og primus motor i onsdagens fremgang med et plus på 8,2 pct.

Baggrunden var, at selskabets topchef, Jensen Huang, på en konference hos investeringsbanken Goldman Sachs manede en af de store bekymringer, kundernes afkast på de hundedyre AI-chips, omkring aktien i jorden.

- Afkastet på det er fantastisk, fordi efterspørgslen er så stor, at ... hver dollar, de bruger hos os, oversættes til 5 dollar i værdi i lejeindtægter. Og det sker over hele verden, og alt er udsolgt. Så efterspørgslen efter dette er simpelthen utrolig, sagde han og understregede, at kunderne er så vilde efter at få fingre i selskabets chips, at de stresser.

Jensen Huang oplyste også, at der er "stærk efterspørgsel" på den næste generation af de mest avancerede chips, kaldet Blackwell, og at underleverandørerne, som skal producere den, nu er ved at indhente det forsømte, da Nvidia tidligere var tvunget til at ændre designet.

TRUKKET MED OP

De positive meldinger trak også flere af Nvidias konkurrenter op med plus til Broadcom på 6,8 pct., til Advanced Micro Devices på 4,9 pct. og til Applied Materials på 4,4 pct.

Inden for it styrkede det også udviklingen, så Microsoft steg yderligere til et plus på 2,1 pct., mens Apple vandt 1,2 pct.

I cyklisk forbrug vendte Amazon samtidig et minus til en fremgang på 2,8 pct. I kommunikationsservice vandt Alphabet og Meta Platforms 1,4-1,7 pct.

I toppen af S&P 500 lå dog også First Solar, der producerer solceller, AES, som ejer anlæg inden for vedvarende energi, og Enphase Energy, der fremstiller solceller, med kursløft på 5,7-15,2 pct.

Alle sammen blev sendt op af Kamala Harris, som også tirsdag fik den kendte sangerinde og megastjerne Taylor Swifts anbefaling.

Den nuværende vicepræsident taler for øgede investeringer i grøn energi, og derfor er det godt nyt for sektoren, hvis Kamala Harris klarer sig godt i præsidentkampen.

.\\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Seneste nyheder

17:55 Europa/lukning: Byggekæde og våbenproducent var yderpoler på grøn dag
17:07 Tirsdagens aktier: Novo trak eliteindeks ned - rekorder til C25 sat på pause
17:00 Tirsdagens obligationer: Lille rentestigning frem mod amerikansk rentemelding
16:22 Citi udpeger ny chipdarling: Analog Devices tager førstepladsen fra Micron
15:49 Vestas-rival stiger for syvende dag i træk: Storbank anbefaler nu "køb"
15:38 USA/åbning: Intel i ny optur i de første handler - indeks på rekordjagt
15:18 Amerikansk industriproduktion havde mere fart på end ventet i august
14:56 Chefstrateg: Fremgang i detailsalget rykker næppe ved lempelsesomfang i Federal Reserve
14:39 De amerikanske forbrugere spenderede lidt mere i august
14:12 Nykredit om amerikansk rentesænkning: Serie af lempelser på 25 basispoint forventes
14:01 USA/tendens: Håb om lavere renter holder humøret oppe - Microsoft belønnes for aktiekøb
13:31 Tysk vindauktion af landmølleprojekter overtegnet for første gang siden 2022
13:26 Europa/aktier: Godt humør frem mod amerikanske tal med chokoladeproducent i top
12:50 Europa/aktier: Godt humør frem mod amerikanske med chokoladeproducent i top
12:34 Mærsk har fragtet gods gennem Rusland trods internt forbud
12:29 Investeringsstrateg peger på favoritter inden ny fase med rentenedsættelser
11:56 Gaspriser stiger fra syv ugers lavpunkt: Højt lagerniveau i Europa før fyringssæson
11:53 Obligationer/middag: Rente i ro forud for temperaturmåling på amerikanske forbrug
11:41 Aktier/middag: DSV i fremgang på efterdønninger men fokus er på Fed
11:26 Roblon tæt på nulresultat i tredje kvartal - fastholder årsprognosen