USA/lukning: Op på handelsnyt - Apple i rekord - Boeing igen ramt

Udgivet den 21-10-2019  |  kl. 22:07  |  

Fornyet handelshåb løftede mandag de amerikanske aktier. Apple sluttede samtidig i rekordniveau på optimisme omkring salget af iPhones.

Teknologitunge Nasdaq løb forrest og steg med 0,9 pct., mens det brede S&P 500-indeks gik 0,7 pct. op. S&P 500 lukkede over indeksniveau 3000 for første gang siden slutningen af juli og er nu blot 0,7 6pct. fra rekord.

Dow Jones-indekset vandt imidlertid blot 0,2 pct. i plus, da det blev holdt tilbage af endnu et kursfald til kriseramte Boeing.

OPTIMISTISKE HANDELSMELDINGER

Mandag var stemningen positiv på baggrund af fornyet handelshåb. Fredag fortalte USA's præsident, Donald Trump, at han regner med en underskrift på den delvise handelsaftale med Kina i midten af november.

I weekenden sagde Kinas topforhandler, vicepremierminister Liu He, ifølge Bloomberg News, også, at de to lande har gjort "substantielle fremskridt" og lagt et "vigtigt fundament" for en første fase-aftale, som Donald Trump annoncerede forrige fredag.

- Enhver positiv udvikling på handel gør folk glade, selv om det er for optimistisk at tro, at de vil nå en fuld handelsaftale så tidligt som i midten af november, sagde Robert Pavlik, investeringsstrateg i Slatestone Wealth LLC, til Reuters.

FINANS I TOP

Energiaktierne toppede blandt sektorerne i S&P 500 med et plus på 1,9 pct. - trukket af plusser til oliegiganterne Exxon Mobil og Chevron på 1,7 pct. hver især.

Finansaktierne fulgte lige efter og vandt 1,4 pct. Starten på regnskabssæsonen i sidste uge var en fin læsning af regnskaber fra de amerikanske storbanker, og mandag steg de amerikanske renter også på handels- og brexit-optimisme.

Det var USA' største bank JPMorgan Chase samt nummer to og tre, Bank of America og Citigroup, som her hev mest op med plusser på 2,5 pct., 2,2 pct. og 3,0 pct.

It-aktierne indtog tredjepladsen med et plus på 1,1 0 pct. I bunden af sektorerne var det råvarer og materialer og aktierne inden for sundhed, der mistede henholdsvis 0,4 og 0,1 pct.

APPLE IGEN I REKORD

I S&P 500 bidrog Apple mest af alle til at trække indekset i plus ved at stige med 1,7 pct. til 240,51 dollar, hvilket var ny lukkerekord for aktien. Æblekoncernen blev løftet af optimisme omkring iPhone-salget, skrev Bloomberg News, og på den baggrund øgede finanshuset Raymond James sit kursmål for aktien til 280 dollar - det højeste på Wall Street.

Med til at løfte it-sektoren var også, at Microsoft steg 0,7 pct., mens chipproducenten Nvidia gik op med 2,9 pct.

BOEING IGEN RAMT

Verdens største flyproducent, Boeing, trak omvendt mest ned med et minus 3,8 pct. Aktien faldt allerede fredag med 6,8 pct., da selskabet oplyste til de amerikanske luftfartsmyndigheder, at en højtstående pilot i koncernen tilbage i 2016 over for en anden pilot kaldte styreegenskaberne i 737 MAX-flytypen, der to gange er styrtet ned, for "ekstreme", når en særlig funktion var slået til.

I weekenden tyggede analytikere fra UBS og Credit Suisse på den nyhed og sænkede ifølge Bloomberg News deres anbefalinger af aktien.

- Vi kan ikke længere forsvare aktien i lyset af de seneste afsløringer - afsløringer, som signifikant øger risikoprofilen for investorerne, kommenterede Robert Spingarn fra Credit Suisse.

SER VÆKST UDEN FOR USA

Et af mandagens regnskabsindslag kom fra olieserviceselskabet Halliburton, der trods et ventet indtjeningsfald på 32 pct. steg med 6,4 pct. Koncernen vandt på meldingen om, at den uden for USA regner med at vokse mere end markedet.

Kosmetikkoncernen Coty toppede i S&P 500 med et plus på 13,4 pct., da selskabet overvejer et frasalg af sit forretningsområde, som henvender sig til professionelle, og Coty har hyret investeringsbanken Credit Suisse til at hjælpe sig med sonderingerne af den ide.

Endelig var der fokus på medicinalproducenten Teva. Mandag blev det bekræftet, at der er en principaftale på plads, hvor selskabet over ti år giver medicin for 23 mia. dollar til behandling af opiodkrisen i USA. Aktien steg 8,7 pct.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder