USA/lukning: Trump sendte tech-aktier i rødt - Facebook i rekord

Udgivet den 10-08-2020  |  kl. 06:32  |  

Trods en bedre end ventet jobrapport for juli trak de amerikanske aktier sig fredag tilbage efter en solid fremgang tidligere gennem ugen, inden det brede marked til sidst akkurat kravlede i plus.

Investorerne ventede fortsat på en ny hjælpepakke til den amerikanske økonomi, som viser flere og flere tegn på, at genrejsningen i maj og juni er bremset op.

Desuden øgede præsident Trump igen torsdag spændingerne med Kina.

Det brede S&P 500-indeks endte fredag med et lille plus på 0,1 pct. Dow Jones-indekset steg 0,2 pct., mens Nasdaq derimod tabte 0,9 pct.

Nasdaq nåede ellers torsdag sin 33. rekord i 2020, mens S&P 500 fredag blot lukkede 1,0 pct. fra sin seneste rekord i februar. Igennem ugen gik det brede aktiemarked op med 2,4 pct.

Mandag morgen er takterne fortsat tvetydige. De store Wall Street-indeksfutures stiger 0,1-0,2 pt., mens Nasdaq-futuren falder 0,1 pct.

POSITIV JOBRAPPORT - MEN LANG VEJ IGEN

Fredagens store nyhed fra USA's økonomi var jobrapporten for juli. Den viste et større fald i arbejdsløsheden end ventet til 10,2 pct. fra 11,1 pct., og samtidig blev der skabt knap 1,8 mio. arbejdspladser mod ventede 1,5 mio. job. Det var dog en opbremsning i forhold til 4,8 og 2,7 mio. nye job de to foregående måneder.

- Det viser, at vi går i den rigtige retning, men vi er stadigvæk slet ikke tæt på, hvor vi var i februar, sagde Shawn Cruz, markedsstrateg hos TD Ameritrade, til The Wall Street Journal.

Den bedre end ventede jobrapport fredag lettede også lidt af tidspresset på politikerne i Washington, hvor der forhandles om en ny hjælpepakke, da flere af støtteordningerne er udløbet, og det huede ikke aktieinvestorerne.

- Hvis det havde været et dårligt nummer, havde det tvunget forhandlerne til at få en aftale på plads. Så på en pervers måde løfter bedre end ventede data sandsynligheden for, at intet snart vil ske på den finansielle front, konkluderede Matt Maley, chefstrateg hos Miller Tabak & Co, over for Bloomberg News.

TRUMP PÅ KRIGSSTIEN

Det var dog præsident Donald Trump, som kastede mest grus i maskineriet. Trump underskrev nemlig torsdag en ordre, der vil forbyde de to kinesiske sociale medier, Tiktok og Wechat, i USA. Det Hvide Hus fremlagde desuden forslag til skrappere krav til kinesiske virksomheder med notering i USA, og endelig truede USA med sanktioner mod Hongkongs regeringsleder.

Det ramte især teknologiselskaberne hårdt fredag.

I S&P 500-indekset var det derfor it, som trak ned med et minus på 1,6 pct., mens der dog var plus til finans på 2,2 pct. og til industri på 1,7 pct.

Blandt de store teknologinavne bakkede Apple med 2,5 pct., Microsoft smed 1,8 pct., og Amazon mistede det samme. Alphabet, Googles ejer, dalede også 0,4 pct. Facebook steg dog med 1,2 pct. til endnu en rekord i 268,44 dollar.

HØJERE PRISER - HØJERE AKTIEKURS

Pakkegiganten UPS blandede sig fredag i toppen, da aktien steg med 7,9 pct. Det gjorde den på nyheden om, at koncernen vil kræve store ekstrabetalinger for levering i den amerikanske feriesæson her i august.

Konkurrenten Fedex fulgte trop med en tilsvarende melding og vandt 6,6 pct.

Mobilselskabet T-mobil var fredag også en sjælden gæst i toppen af S&P 500. Aktien skød op med 6,5 pct. til 116,33 dollar. Efter overtagelsen af Sprint er koncernen nu næststørst i USA efter Verizon, og finanshuset Cowen løftede sit kursmål for aktien til 133 dollar.

Biotekselskabet Biogen vandt desuden 10,1 pct., da de amerikanske sundhedsmyndigheder har tildelt et muligt middel til behandling af Alzheimers en såkaldt priority review, hvilket betyder en hurtig godkendelsesproces.

UBER KØRTE I GRØFTEN

Uber bakkede derimod 5,2 pct. Regnskabet for andet kvartal bød på endnu et milliardunderskud, som var større end ventet, og selve kørselsforretningens omsætning bragede ned med 75 pct. på grund af coronanedlukningerne. Af samme grund mere end fordobledes omsætningen for udbringningsforretningen.

Fortinet, der udvikler sikkerhedssoftware, faldt også med 6,1 pct. På overfladen var alt bedre end ventet i andet kvartal, ligesom guidance for tredje kvartal trumfede konsensus, men periodens faktureringer levede imidlertid ikke op til estimaterne.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder