USA/lukning: Tunge kursfald på coronafrygt - men plusser onsdag

Udgivet den 26-02-2020  |  kl. 06:32  |  

De amerikanske aktier indledte egentlig tirsdagen med stigninger, men meldinger om spredning af coronavirusset til nye lande vendte stemningen til risk-off, og derfor endte det med endnu et udsalg.

Onsdag morgen synes panikken på baggrund af virusudbruddet at være aftaget. Futures for de tre store amerikanske aktieindeks ligger med stigninger på 0,7-0,9 pct. trods fortsatte kursfald i de asiatiske aktiemarkeder.

Det brede S&P 500 steg indledningsvis med 0,7 pct. tirsdag, mens sluttede med et minus på 3,0 pct. Teknologitunge Nasdaq tabte samtidig 2,8 pct., mens Dow Jones mistede 3,2 pct.

Mandag faldt indeksene med 3,4-3,7 pct., og S&P 500 er nu 7,6 pct. fra sin rekord, som blev sat for mindre end en uge siden.

Meldinger om coronasmittede i Østrig, Kroatien og Schweiz bragte frygten tilbage i centrum. Fra USA lød det også fra myndighederne, at man regner med en spredning af virusset i landet, og at det potentielt kan udvikle sig til en pandemi.

- Vi forventer at se en spredning i samfundet i dette land. Det er mere et spørgsmål om hvornår, sagde Nancy Messonnier, direktør i Center for Disease Control and prevention (CDC).

EN LÆRESTREG TIL MARKEDET

Den negative stemning betød også, at pengene væltede ind i obligationsmarkedet, og den tiårige rente var nede i sit laveste punkt nogensinde i 1,3055 pct.

- Det er godt nok hårde tider derude. Man havde håbet, at der skulle komme en vending denne morgen, da futures lå oppe, men jo tættere vi kom på den amerikanske åbning, tog fokus på situationen omkring virusudbruddet til, siger Lars Skovgaard Andersen, som er seniorstrateg i Danske Bank.

- Vi ser resultatet af frygten for, hvad der kan komme til at ske, mere end hvad der formentlig vil ske. Det her billede kan fortsætte nogle dage endnu.

Han taler dog ikke for, at man bare skal forlade aktiemarkedet for nu.

- Det her går over på et tidspunkt. Man skal ikke bare trykke på salgsknappen på aktierne. Hvis vi får en korrektion på 10 pct., som Goldman Sachs advarede om i sidste uge, så er vi jo faldet med mere 6 pct. allerede. Derfor når man ikke at komme med ind igen, hvis man går helt ud, siger Lars Skovgaard Andersen.

- Glasset er halv fyldt mere end halvt tomt, er vores syn i Danske Bank. Markedet overreagerer en gang i mellem. Men aktierne havde også underreageret inden det. Nogle gange skal vi have en lærestreg.

APPLE TRAK MEST NED

Igen tirsdag var det energiaktierne, som udgjorde bunden i S&P 500 med et minus på 4,3 pct., da olieprisen faldt 3,2 pct. Råvarer og materialer bakkede også 4,3 pct., ligesom industri mistede 4,0 pct.

Rentepresset betød også minus for bankerne, da det presser kerneindtjeningen på udlån. Finanssektoren faldt derfor 3,4 pct.

Den vigtige it-sektor, som udgør omkring en fjerdedel af markedsværdien i S&P 500, mistede desuden 3,2 pct., mens sundhed tabte 3,0 pct. I toppen var dagligvarer det "sikre valg" med et fald på blot 1,8 pct.

Apple trak for anden dag i træk mest ned af alle med et minus på 3,4 pct., mens Amazon mistede 1,8 pct., og Microsoft bakkede med 1,7 pct.

Mastercard drattede endnu mere, da koncernen mandag aften advarede om fald i omsætningen på grund af coronavirusset, og aktien mistede derfor 6,7 pct., mens konkurrenten Visa bakkede med 5,2 pct.

Oliekæmpen Exxon Mobil faldt med 3,8 pct., mens USA's nummer to, Chevron, mistede det samme. Blandt bankerne var Bank of America igen hårdt ramt med et minus på 5,0 pct., mens JPMorgan Chase tabte 4,5 pct. I sundhedssektoren var det den store sygekasse Unitedhealth, som førte an i faldet med et tab på 5,2 pct.

I it-sektoren faldt chipproducenterne også med et minus på 3,3 pct. til Intel og et fald på 4,1 pct. til Nvidia, ligesom verdens største netværksproducent Cisco tabte 2,9 pct.

HP VAR ET LYS I MØRKET

Lidt positivt nyt var der da også denne tirsdag, da producenten af laptops og printere HP steg med 5,7 pct. Det var belønningen for en opjustering mandag aften i forbindelse med koncernens regnskab for første kvartal samt et øget aktietilbagekøb med 10 mia. dollar.

Byggemarkedskæden Home Depot startede også i grønt efter en underliggende salgsvækst i fjerde kvartal på 5,2 pct. mod ventede 4,7 pct. og bedre end ventede resultater ifølge Bloomberg News. Den negative stemning fik dog også til sidst tag i aktien, som faldt med 1,0 pct.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder