USA/middag: Investorer flygter fra Alphabet, Facebook og Amazon

Udgivet den 03-06-2019  |  kl. 18:17  |  

De amerikanske aktier startede denne uges handel med plusser, men er omkring lokal frokosttid vendt i minus. Investorerne holder fokus på handelskrigen, og samtidig er markedet påvirket af frygt for, at de amerikanske myndigheder vil gribe ind over for de store teknologiselskabers dominans.

Det brede amerikanske aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, falder kl. 12:05, amerikansk østkysttid, med 0,3 pct., mens Dow Jones-indekset mister 0,1 pct. Teknologitunge Nasdaq bakker samtidig 1,0 pct.

IMMIGRATIONSTOLD

Donald Trump havde lovet en opsigtsvækkende melding på immigrationsområdet, men de fleste blev taget på sengen, da han fredag valgte toldbomme i stedet for grænsebomme. USA vil pålægge told på 5 pct. på al import fra Mexico stigende med 5 pct. ad gangen indtil 25 pct., med mindre Mexico slår hårdere ned på tilstrømningen af mennesker til USA.

Meldingen er ikke blot endnu en optrapning i en handelskrig med mange fronter, det er også en ekstremt kompliceret forsyningskæde, som præsidenten er inde at røre ved. Mexico og USA er meget store samhandelspartnere, og en stor mængde varer krydser flere gange henover grænsen mellem de to lande. Således skrev New York Times, at 30 pct. af USA's import fra Mexico reelt er startet som eksport fra USA til naboen i syd.

På den baggrund faldt de amerikanske aktier med 1,3 pct., målt på S&P 500, fredag. Mandag er der dog lidt opmuntring på den kant, da Mexico og USA har indledt samtaler immigrationsudfordringen.

KONKURRENCESAGER MOD DE STORE

Omvendt fokuserer investorerne på, at det amerikanske justitsministerium både ifølge Reuters og Bloomberg News har indledt en undersøgelse af, om Google har misbrugt sin dominerende stilling. Den nyhed rammer ikke bare Googles moderselskab, Alphabet, men også andre store teknologinavne.

- De store tekselskaber har været investorernes favoritter, og hvis investorerne beslutter sig for, at risikoen fra konkurrencereglerne vil blive større for selskaberne, så vil det påvirke markedet som helhed, siger Rick Meckler, partner i Cherry lane Investments, til Reuters.

En undersøgelse af Facebook fra Federal Trade Commissions side, skal ifølge Bloomberg News også være på vej.

Alphabet falder mandag 6,3 pct. på den nyhed, og ligeså mægtige Amazon må af samme grund se sin kurs falde med 4,1 pct., mens Facebook mister 6,9 pct.

De tre aktier trækker samtidig mest af alle ned i S&P 500-indekset, ligesom de er skurkene bag minusser i de to sektorer kommunikationsservice og cyklisk forbrug, der falder med henholdsvis 2,9 og 1,0 pct.

It-aktierne ligger desuden i minus med 0,7 pct. Der er ganske vist fremgang til Apple på 0,6 pct., men Microsoft mister 1,6 pct. De hårdtplagede halvlederaktier stiger dog med 0,1 pct. som gruppe. Texas Instruments stiger 0,8 pct. , Broadcom vinder 1,2 pct., om AMD får et plus på 2,3 pct.

BIOTEK I TOP

I toppen af S&P 500 ligger Nektar Therapeutics. Aktien stiger efter en præsentation på en cancerkonference i Chicago af data for midlet Bempegaldesleukin i kombination med Bristol Myers' Opdico, som ifølge finanshuset William Blair peger på gode endelige data i 2020, skriver Bloomberg News. Aktien vinder 10,9 pct.

I den anden ende af indekset falder sygekassen Centene, efter nyheden om at konkurrenten Humana ikke ønsker at byde på selskabet. Centene har tidligere i marts annonceret overtagelsen af Wellcare for 15 mia. dollar, og aktivistiske aktionærer har sidenhen forsøgt at forpurre det opkøb og i stedet få Centene solgt.

Uden for S&P 500 er der også fokus på Cypress Semiconductor, efter nyheden om at den tyske chipproducent Infineon vil overtage selskabet for 10 mia. dollar med et bud på 23,85 dollar per aktie. Cypress stiger 24,9 pct. til 22,26 pct.

Derudover er investorerne begejstrede for aktien i Genocea Biosciences, efter at biotekselskabet, der udvikler kræftmidler, har fået positive data retur fra et af sine forsøg. En analytiker har efter nyheden om de positive data kraftigt løftet sit kursmål for aktien, og investorerne sender aktien op med 43,3 pct.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Shares❯  USA❯  Intraday❯ 

Seneste nyheder

17:54 Europa/lukning: Uønsket konkurrence pressede Delivery Hero i positivt marked
17:49 Porsches indtjening ramt af sløjt salg i Kina og opdaterede modeller
17:06 Fredagens obligationer: Luften gik af renteballonen efter inflationstal
17:05 Fredagens aktier: Mærsk sejlede forrest i lettet C25 efter inflationstal
16:29 Novos ugentlige insulin skal vurderes i USA 24. maj
16:01 USA: Michigan-indekset blev revideret ned i endelig opgørelse for april
15:35 USA/åbning: Positive regnskaber tager igen fokus efter fastholdt inflation
15:26 Tesla igen i myndighedernes søgelys: Undersøger tilbagekaldelse af 2 mio. biler
14:45 Lille aktielettelse efter uændret amerikansk kerneinflation
14:44 Valuta: Svækket yen skaber bekymring - dollar holder stand efter inflationstal
14:33 USA: Privatforbruget steg mere end ventet i marts
14:32 USA: Kerneinflation holdt niveau i marts
14:17 Aktivistinvestor øger aktiepost i ombejlede Anglo-American
13:50 USA/tendens: Stærke regnskaber fra Microsoft og Alphabet løfter humøret
13:47 Amerikanske oliekæmper falder i formarkedet efter skuffende regnskaber
13:03 Shape Robotics sikrer sig ordre på 224 mio. kr.
12:32 Coloplast er overbevist om at sårplejeprodukter lever op til nye tilskudskrav i USA
12:26 Boozt-direktør ser solskin forude efter udfordrende start på året
12:18 Europa/aktier: Thyssenkrupp topper grønt marked efter håndsrækning fra milliardær
12:04 Obligationer/middag: Renten siver fortsat inden vigtige amerikanske inflationstal