USA/middag: Kurshug - frygt for teknologisk koldkrig - it trækker ned

Udgivet den 23-05-2019  |  kl. 18:20  |  

Frygten for, at der åbnes nye fronter mellem handelskrigens to kombattanter, Kina og USA, har igen torsdag fat i aktierne, der falder tungt i USA.

Det brede amerikanske aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, falder kl. 12:15, lokaltid i New York, med 1,5 pct., mens Dow Jones-indekset taber det samme. Teknologitunge Nasdaq går samtidig i minus med 1,8 pct.

TEKNOLOGISK KOLDKRIG

Teknologiaktierne er blandt dem, som får hammeren, da investorerne frygter, at handelskrigen vil brede sig fra straftold til en teknologisk koldkrig.

USA satte i sidste uge kinesiske Huawei på sin sorte liste, hvilket betyder, at amerikanske selskaber ikke må handle med Huawei uden regeringens tilladelse. Selv om USA siden har udskudt sanktionen i 90 dage, kom det onsdag frem, at yderligere fem kinesiske teknologiselskaber kan være på vej på listen.

Regeringen i Beijing har ifølge Reuters svaret igen, at USA skal ændre sine "forkerte handlinger", før handelsforhandlingerne kan blive genoptaget, ligesom to kommentarer i den kommunistiske partiavis People's Daily torsdag hårdt angriber de amerikanske politikere.

- Det har bevæget sig over i en bredere handelskrig. Først var det om tariffer og modsvar, nu taler man om at forbyde selskaber, og det ser ikke godt ud på kort sigt, siger Scott Brown, cheføkonom hos Raymond James, til Reuters.

IT TRÆKKER TUNGT NED

It-aktierne, der udgør cirka 21 pct. af S&P 500-indekset, falder på den baggrund med 2,2 pct., og der er fald på mere end 2,0 pct. til alle tre undergrupper, software, hardware og halvledere.

Også industrisektoren, som er fanget i handelskrigens krydsild, falder 1,8 pct. Værst denne torsdag går det dog for energiaktierne, som mister 3,3 pct., da olieprisen fortsætter sit fald med et minus på 5,2 pct. Kun den defensive forsyningssektor er i plus denne torsdag med 0,5 pct.

Blandt de store aktier trækker Microsoft og Apple ned i it-sektoren med minusser på 2,1 og 2,3 pct. Amazon, falder samtidig 2,6 pct., mens Facebook og Googles moderselskab, Alphabet, mister 2,2 og 1,8 pct.

Der er også minusser i finans, da renterne falder sammen med aktierne, og JPMorgan Chase mister 2,2 pct., mens Bank of America falder 2,3 pct. De to oliekæmper Exxon Mobil og Chevron falder samtidig 2,8 og 2,6 pct.

DETAIL I TOP

Ikke alle selskaber falder dog denne torsdag. I toppen af S&P 500 befinder L Brands sig. Tøjkoncernen, der blandt andet ejer Victoria's Secret, vinder 12,2 pct. L Brands løftede i forbindelse med sit kvartalsregnskab bunden af sin prognose, ligesom de tørre tal fra første kvartal var bedre både på bundlinjen og toppen. Især er aktien løftet af en underliggende vækst i Bath & Body på 13 pct., mens udviklingen i Victoria's Secret omvendt skuffede.

Copart, som blandt andet hjælper forsikringsselskaber med at bjærge og videresælge biler på onlineauktioner, vinder også frem med 6,8 pct. Selskabet slog forventningerne i sit første kvartal på både top og bund med henholdsvis 6 og 3 pct.

En anden detailkæde, Best Buy, der forhandler en lang række elektronik- og hvidevareprodukter, belønnes derimod ikke for et bedre end ventet regnskab. Heller ikke for en prognose for andet kvartal, som ligger over konsensus Investorerne frygter nemlig, at selskabet vil blive ramt af den næste runde af tariffer, 25 pct. på kinesiske varer for 300 mia. dollar, som USA måske vil indføre om en måneds tid. Aktien falder med 6,2 pct.

I bunden af S&P 500 falder hardwareproducenten NetApp dog endnu mere med et minus på 10,4 pct. Et svagt regnskab for fjerde kvartal og en skuffende forventning til den igangværende periode, bliver af selskabet forklaret med svag efterspørgsel. Hos finanshuset William Blair peges der dog på, at det kan skyldes hårdere konkurrence fra Dell, som har opgraderet en af sine hukommelsesservere, skriver Bloomberg news.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Shares❯ 

Seneste nyheder

17:51 Europa/aktier: Kæmpe stigning til tysk madleveringstjeneste
17:31 USA hæver told på kinesisk import som elbiler og stål
17:09 Tirsdagens aktier: Genmab til tops på Novo-forsøgsdata i svagt positivt C25
17:01 Tirsdagens obligationer: Rentehop op til vigtige tal onsdag
16:43 Amerikansk centralbankchef holder rentenedsættelse ud i strakt arm
15:49 USA/åbning: Positiv åbning - meme-aktier hamrer fortsat op
15:42 Tørlastindeks falder 3,5 pct. til 1993 point
15:29 Unibrew-topchef efter kritik af flad indtjening: Vi har måske kommunikeret for meget
14:48 Rovsing melder om højere omsætning og drift efter større robusthed
14:48 USA/tendens: Pilen peger nedad efter prisrapport
14:47 Vestjysk Banks overskud stiger med 36 pct. - erhvervskunder og højt renteniveau bag vækst
14:33 Amerikanske producentpriser steg mere end ventet på månedsbasis i april
14:29 Valuta: Britisk centralbanks cheføkonom ser mulig rentenedsættelse til sommer
13:56 Dantax øger bundlinje og omsætning i regnskabsårets første tre kvartaler
12:08 Europa/aktier: Damp under tysk madleveringstjeneste i tilbageholdende marked
11:45 Obligationer/middag: Urolig rente frem mod amerikanske inflationstal
11:32 Aktier/middag: Genmab i hopla på Novo-data - Ambu ramt af gevinsthjemtagning
11:25 Novos potentielle blødermedicin er stærkt konkurrencedygtig mener amerikansk storbank
10:42 Meme-aktierne Gamestop og AMC ser ud til at fortsætte opturen
09:48 Svitzer får tirsdagens tredje købsanbefaling