USA/middag: Ugen starter med nye plusser

Udgivet den 14-05-2018  |  kl. 18:06  |  

Mandag middag er stemningen på de amerikanske aktiemarkeder atter positiv. Der er plusser til alle tre toneangivende aktieindeks, og Dow Jones lægger dermed op til den ottende handelsdag i træk uden minus.

Det brede S&P 500-indeks er i plus med 0,2 pct., mens Nasdaq-indekset og Dow Jones er oppe med 0,4 pct og 0,5 pct. Desuden ligger Russell 2000-indekset med small cap-aktierne i rekordterritorie i indeksniveau 1606.

TRUMP TRÆKKER MARKEDET I PLUS

Den positive stemning er skabt af USA's præsident, Donald Trump, som noget overraskende søndag bad myndighederne i USA hæve sanktionerne mod den kinesiske mobilproducent ZTE og igen gøre det lovligt for amerikanske virksomheder at sælge komponenter til ZTE. Mobilproducenten var ellers kommet på den sorte liste, efter den havde brudt med amerikanske krav om ikke at sælge til Nordkorea og Iran, men et opkald fra Kinas præsident Xi Jinping har tilsyneladende fået Trump på nye tanker. Og mens iagttagere og eksperter af international politik klør sig i hovedbunden over den nye drejning, så tager aktierne positivt imod nyheden.

- Faktum er, at når Trump nu arbejder for at finde en løsning på ZTE-krisen, markerer det det seneste tegn på en optøning i forholdet mellem Beijing og Washington. Det tyder på, at Trump kan se chancen for reelle fremskridt i handelsforhandlinger og opbløder USA's holdning til et problem, der er vigtigt for Kina, noterer investeringsbanken JPMorgan i en kommentar ifølge Reuters.

- Handelsretorikken er blevet drejet ned på det seneste, og det frigør aktiemarkederne til at se på andre faktorer så som den fantastiske regnskabssøson, siger David Lafferty, chefstrateg hos Natixiz Investment Managers til The Wall Street Jorunal.

TRUMP OGSÅ BAG SUNDHEDSPLUS

Mandagens aktiemarked er på den baggrund hovedsageligt i grønt. Kun enkelte sektorer er lidt i minus, og blandt sektorerne, som klarer sig bedst, er sundhedsaktierne og energiaktierne. Også her har Donald Trump en finger med i spillet. Energisektoren stiger 0,8 pct., mens sundhedsaktierne vinder 0,7 pct.

For selv om USA's præsident fredag langede hårdt ud efter medicinalfirmaer og såkaldte mellemmænd og beskyldte dem for at gøre receptpligtig medicin ubetalelig for menige amerikanere, så afholdt han sig fra at varsle indgreb mod medicinalbranchen.

- En af mine højeste prioriteter er at reducere prisen på receptpligtig medicin. I mange andre lande koster medicin langt mindre, end hvad vi betaler. Derfor har jeg bedt min administration om at rette op på uretfærdigheden af høje medicinpriser. Priserne vil falde, skriver præsident Donald Trump i det politiske udspil, der er kaldt "American Patients First".

I talen fokuserede Donald Trump dog mere på de store indkøbsorganisationer, der dominerer indkøb af medicin, end på de producerende selskaber. Indkøberne er ifølge talen blevet "meget, meget rige".

Udmeldingerne er langt vagere end frygtet i medicinalbranchen. Man frygtede, at det offentlige ville begynde at forhandle direkte, eller at priserne ville blive direkte reguleret.

Zak Emanuel, ekspert i prissætning af medicin ved tænketanken Center for American Progress, sagde til CNN, at hvis Trump ønsker at presse prisen ned, så må han mere direkte presse medicinalvirksomhederne.

- Retorikken rammer dem. Men kendsgerningen er, at han ikke rammer dem, sagde Emanuel.

XEROX AFLYSER FUSION

Kopimaskinegiganten Xerox har søndag meddelt, at man ikke alligevel vil gennemføre en fusion med japanske Fujifilm. Det sker, efter man er nået til enighed med de aktivistiske investorer Carl Icahn og Darwin Deason efter flere måneder med interne stridigheder og stævninger. For to uger siden nåede man til enighed med selskabet og de aktivistiske investorer om et forlig, som betød, at Xerox topchef, dets bestyrelsesformand og en håndfuld bestyrelsesmedlemmer trådte tilbage. Striden mellem de to parter handlede netop om den foreslåede fusion med Fujifilm, som de to aktivistiske investorer har kraftigt kritiseret, samtidig med at man har beskyldt topchefen for at indgå aftalen uden bestyrelsens godkendelse.

- Vi er enormt tilfredse med, at Xerox endelig har gjort en ende på den dårlige plan om at overgive kontrollen af selskabet til Fujifilm. Med det bag os, og med et nyt lederskab med fokus på aktieindehaverne på plads, markerer det en ny begyndelse for Xerox, siger Carl Icahn til Financial Times.

Og selv om altså investorerne nu får deres vilje, så straffes de på aktiemarkedet. For med udsigten til at fusionen ikke går igennem falder aktien i Xerox med 7,9 pct. til 27,80 dollar.

I sidste uge var Facebook omgærdet af rygter om, at selskabet vil lancere sine egen kryptovaluta, og mandag er det nyheden om, at selskabet har lukket ned for 200 apps, som tager overskrifterne. De 200 apps er blevet lukket ned, efter Facebook har foretaget en undersøgelse af tusindvis af apps, som har haft adgang til Facebooks brugerdata i perioden, før man strammede op på reglerne i 2014.

Facebook-aktien flytter sig dog ikke særligt mandag, men i sidste uge vandt den derimod samlet 6 pct.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Shares❯  USA❯  Intraday❯ 

Relaterede nyheder