USA/strateg: Aktietilbagekøbspukkel i sidste del af året

Udgivet den 12-11-2018  |  kl. 06:45  |  

De amerikanske selskaber er i 2018 blevet begavet med en lavere selskabsskat, hvilket er en af årsagerne til et markant indtjeningsløft i år. Pengene har selskaberne i stor stil valgt at sende tilbage til aktionærerne i form af køb af egen aktier og udbytter.

Samtidig er der dog tegn på, at de børsnoterede selskaber skubber en pukkel af tilbagekøb, man ikke har fået foretaget endnu, foran sig for i år.

- Det ser ud til, at de amerikanske selskaber vil købe masser af aktier op den kommende tid. 100 mia. dollar mangler af de annoncerede tilbagekøb for i år, og som altså endnu ikke er foretaget, siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

Med det in mente, kan investorerne forvente, at der vil være en støttende hånd under markedet den kommende periode.

- Med en traditionelt lavere handelsvolumen i december, kan tilbagekøb for 100 mia. dollar stabilisere markedet. Ikke nødvendigvis sende det op.

Lars Skovgaard Andersen bemærker samtidig, at amerikanske selskabers udmeldinger om øgede aktietilbagekøb samt aktivering af disse tidligere har haft en positive effekt, blandt andet var det netop tilbagekøbene, der blev aktiveret i februar 2018, da markedet hurtigt løftede sig fra årets bund.

I 2018 ventes det, at selskaberne i USA vil købe egne aktier tilbage for 600 mia. dollar, og en nylig analyse fra Goldman Sachs har lagt op til, at det tal vil stige til 700 mia. dollar i 2019, ifølge Bloomberg News.

Det gør faktisk selskaberne til nogle af de største aktiekøbere i markedet.

- Historien er, at de amerikanske selskaber sender utroligt mange penge tilbage til aktionærerne. Og det er især it og sundhed, der har fået mest gavn af skattelettelserne fra sidste års skattereform. Det er samtidig de bedst performende sektorer i USA, forklarer Lars Skovgaard Andersen.

- Kommer der så et ekstra boost næste år? Man har ikke effekten af skattereformen på samme måde. Amerikanske selskaber ser også ud til at være mere fokuserede på, at aktierne er blevet dyrere målt på høje P/E-værdier, så måske søger man over mod udbytter frem for tilbagekøb.

En opgørelse fra S&P Dow Jones Indices viser, at aktietilbagekøb og udbytter er en af de store støtter i det bullmarked, som blev indledt i marts 2009, skriver Bloomberg News. I perioden har amerikanske selskaber via tilbagekøb og dividender sendt 7000 mia. dollar, 7 billioner dollar, tilbage til aktionærerne.

Mange analytikere har peget på, at der i oktober op til regnskabssæsonen var en pause i selskabernes opkøb, og at det var en af årsagerne til, at markedet faldt det meste på en måned siden 2011. Omvendt bliver der igen i november handlet igennem, hvilket har været med til at genvinde noget af det tabte. I oktober faldt S&P 500 med 6,9 pct., mens indekset indtil nu i november er gået op med 2,6 pct.

/ritzau/FINANS

Editor Finans

Tags:  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder