USA/Sydbank: Inflation bag fremgang i detailsalget

Udgivet den 17-05-2022  |  kl. 15:25  |  

Det amerikanske detailsalg fortsætter frem i april for fjerde måned i træk. Fremgangen var dog i høj grad drevet af den høje inflation i USA.

- Detailsalgsrapporten sminkes dog af, at priserne i USA stiger i det hurtigste tempo siden 1980'erne. Det slår igennem på detailsalget, der måles i løbende priser, skriver Sydbanks seniorøkonom Kim Blindbæk i en kommentar.

Detailsalget steg i april med 0,9 pct. Der var ifølge Bloomberg News ventet en stigning på 1,0 pct.

Amerikanernes købelyst tynges dog af den stigende inflation i USA. Selv om de amerikanske forbrugere bidrog til den økonomiske vækst i første kvartal, gik økonomien moderat tilbage i første kvartal.

Det er derfor vigtigt, at de amerikanske forbrugere fortsætter med at bruge penge, da privatforbruget udgør langt størstedelen af den amerikanske økonomi, lyder det.

- Derfor er det bekymrende, at inflationen i USA lige nu er tårnhøj. Inflationen var i marts på 8,5 pct., hvilket ikke er set højere i flere årtier. Her kan amerikanernes lønstigninger slet ikke følge med. Det udhuler købekraften og kan få amerikanerne til at skrue ned for forbruget, skriver Kim Blindbæk i en kommentar.

Det nominelle detailsalg steg i april sæsonkorrigeret med 8,2 pct. sammenlignet med samme måned for et år siden. Samtidig ligger forbrugerpriserne 8,3 pct. højere, bemærker makrostrateg Cameron Crise ifølge Bloomberg News.

- Ja, sammenligningsgrundlaget for de to er langt fra identisk, men det giver i det mindste en fornemmelse af, at en stor del af det øgede forbrug er afledt af højere priser frem for højere volumen, skriver makrostrategen og tilføjer, at det giver den amerikanske centralbank, Federal Reserve, god grund til at få tøjlet inflation.

Det er hidtil sket ved at løfte centralbankens styringsrente. Senest blev den løftet med 50 basispoint. Risikoen er dog ifølge Kim Blindbæk, at Federal Reserve i sin iver efter at få inflationen under kontrol sender økonomien ind i en recession.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  USA❯