Valuta: Intervalhandel med yen i centrum for rentearbitrage

Udgivet den 03-04-2024  |  kl. 06:32  |  

Valutamarkedet er domineret af intervalhandel onsdag morgen, hvor en forholdvis stærk amerikansk dollar nagler japanske yen fast tæt på tidligere tiders interventionsniveau.

Dollarindekset, der vægter dollar over for euro, japanske yen, britiske pund, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, ligger onsdag morgen ved 5-tiden i 104,75 mod 104,79 tirsdag eftermiddag.

Japanske yen ligger fortsat under for et pres fra den omsiggribende carryhandel - rentearbitrage - hvor investorerne drager fordel af den ultrabillige finansieringskilde i yen til fordel for højere forrentede valutaer, mens den verbale intervention fra myndighederne i Tokyo forhindrer en yderligere svækkelse af den japanske valuta.

Japanske embedsmænd har i dagevis fortsat deres bestræbelser på at forsvare valutaen, og den vedvarende trussel om en intervention giver hård modstand for en dollarkurs på 152 yen-niveauet, som markedsdeltagerne ser som den linje i sandet, som Bank of Japan ikke vil tolerere bliver overskredet.

- Enhver direkte reaktion på yen-svækkelse er mere tilbøjelig til at komme fra finansministeriet. Vi forventer ikke, at nogen ensidig yen-støttende intervention vil udløse mere end et midlertidigt fald i dollar-yen, da et sådant tiltag ikke vil sige noget om den fremtidige retning for pengepolitikken. Når det er sagt, ser vi potentiale for, at intervention kan udløse skarpere fald end normalt, vurderer strateg Koichi Sugisaki fra Morgan Stanley MUFG Securities i et notat ifølge Reuters.

Det er opbygningen af massive positioner i yen, der er årsag til, at en intervention vil medføre en tsunami af inddækning af spekulative shortpositioner i yen, der ifølge landets største mæglerselskaber vil kunne styrke yen med op mod 3-4 pct.

- Skulle myndighederne bruge flere milliarder til at gribe ind, ligesom de gjorde i 2022, kan det være ensbetydende med, at tiltaget styrker yen med fire til fem yen per dollar, siger valutastrateg Yujiro Goto fra Nomura Securities til Bloomberg News.

Den japanske finansminister Shunichi Suzuki sagde i sidste uge, at regeringen er villig til at tage "dristige foranstaltninger mod overdreven bevægelser". Og han gentog tirsdag, at regeringen vil tage "passende foranstaltninger uden at udelukke nogen muligheder."

Men der er udbredt skepsis i markedet om, hvorvidt en intervention vil være i stand til at fastholde en stærk yen ret længe, i betragtning af det brede rentegab mellem amerikanske og japanske statsobligationer.

Og uden udsigter til højere renter i Japan og en umiddelbar rentenedsættelse fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, fortsætter presset på yen.

Den seneste dollarstyrkelse er sket på baggrund af endnu en række solide amerikanske økonomiske data, som viser en stigende produktion for første gang i halvandet år og en større end forventet stigning i nye ordrer for amerikansk fremstillede varer, samt et til stadighed modstandsdygtigt arbejdsmarked.

- Markederne har generelt skruet ned for deres forventninger til rentenedsættelser i de seneste uger, på grund af styrken af de amerikanske økonomiske data og retorisk tilbagetrækning fra FOMC-medlemmer, siger valutastrateg Carol Kong fra Commonwealth Bank of Australia i Sydney til Reuters.

FOMC er den amerikanske centralbanks renteudvalg, Federal Open Market Committee.

Markedet forventer nu rentereduktioner på samlet 70 basispoints fra Federal Reserve i år, hvilet er mindre end centralbankens egen prognose.

Euro koster onsdag morgen 1,0774 dollar mod 1,0766 dollar tirsdag eftermiddag, og pund koster 1,2575 dollar mod 1,2566 dollar tirsdag.

Dollar ligger samtidig i 151,55 yen mod 151,58 yen tirsdag eftermiddag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯