Valuta: Stigende amerikanske renter styrker dollar

Udgivet den 02-04-2024  |  kl. 06:32  |  

Amerikanske dollar styrkes til det højeste niveau i næsten fem måneder tirsdag morgen.

Stigende amerikanske renter på baggrund af forventninger om, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil fastholde de høje renter i længere tid end hidtil forventet, presser den amerikanske valuta op.

Dollarindekset, der vægter amerikanske valuta over for euro, japanske yen, britiske pund, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, ligger tirsdag morgen i 105,07 mod 104,95 mandag eftermiddag og 104,36 onsdag eftermiddag før påske.

Påskedagene har givet investorerne flere gode grunde til at reducere deres forventning om amerikanske rentenedsættelser i år.

Langfredag sagde den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, at den økonomiske vækst forbliver stærk, og han understregede samtidig, at inflationen stadig er over målet.

- Det betyder, at vi ikke behøver at have travlt med at reducere renten. Økonomien er stærk lige nu, og arbejdsmarkedet er også stærk. Og inflationen er ved at falde. Vi kan - og vi vil - være forsigtige med en beslutning, fordi det kan vi, lød det fra Powell i radioprogrammet "Marketplace".

Bemærkningerne fik i første omgang kun en mindre effekt mandag, da det amerikanske marked var lukket langfredag. Men mandagens data for de amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien, ISM-indekset, der viste sig overraskende høj, mens underindekset for prisudviklingen og dermed inflationen overraskede med en stigning, øgede frygten for en opblussen i inflationen.

Og så tog investorerne fat og sendte renten op med mere end 10 basispoint i både den korte og lange ende af kurven.

- Divergensen mellem solid vækstdynamik for USA og aftagende risiko for rentenedsættelser i forhold til en træg vækst i andre valutaregioner tyder på, at ethvert fald i dollarindekset bør ses som købsmulighed, siger chefstrateg Richard Franulovich fra Westpac til Reuters.

Det amerikanske futuresmarked indikerer nu en sandsynlighed på godt 61 pct. for en rentesænkning fra Federal Reserve i juni, hvor der for blot en uges siden var tale om godt 70 pct. ifølge CME's Fedwatch.

Udsigten til fortsat høje amerikanske renter rammer især japanske yen, hvor Bank of Japan har nedtonet behovet for kommende de pengepolitiske stramninger.

Det sender den japanske valuta i knæ, og kun frygten for indgriben fra japanske myndigheder holder en yderligere yen-svækkelse i ave.

Yen nåede et 34-årigt lavpunkt i sidste uge 151,98 yen per dollar, hvilket fik advarsler om intervention til at nå nye højder. Og tirsdag gentager finansminister Shunichi Suzuki, at han ikke vil udelukke nogen muligheder for at reagere på ukontrollerede valutabevægelser.

De japanske myndigheder greb ind i 2022, da yen svækkedes til det svageste niveau i 32 år på 152 yen over for dollar.

- På trods af en øget risiko for indgriben er Bank of Japans pengepolitiske holdning fortsat stærkt imødekommende, og japanske data viser fortsat, at det økonomiske opsving er skrøbeligt, siger Richard Franulovich.

Yensvækkelsen er sket trods Bank of Japans første renteforhøjelse siden 2007 i sidste måned. Men der ventes stor forsigtighed, når det gælder yderligere stramninger på grund af det skrøbelige exit fra årtiers deflation.

- Hvis der er intervention, kan det resultere i, at dollar mod yen falder til et godt stykke under 150,00 givet den seneste stigning i gearede shortpositioner mod yen. Det vil dog sandsynligvis stadig blive set som en købsmulighed, når positioneringen er blevet mere afbalanceret, vurderer Westpacs chefstrateg.

Dollar koster tirsdag morgen 151,70 yen mod 151,70 mandag eftermiddag og 151,35 yen onsdag før påske .

Euro koster 1,0733 dollar mod 1,0744 dollar mandag eftermiddag og 1,0820 dollar før påske, mens pund koster 1,2545 dollar mod 1,2563 dollar mandag eftermiddag og 1,2629 dollar før påske.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯