Valuta: Stigende renter bag styrket dollar inden vigtige inflationsdata

Udgivet den 30-05-2024  |  kl. 06:32  |  

Amerikanske dollar er tilbage med tiltagende styrke torsdag morgen.

Styrkelsen kommer i takt med stigende amerikanske obligationsrenter, der presses op af de seneste to dages 15-basispoint hop i den toneangivende amerikanske statsobligationsrente, der er katalyseret af robuste økonomiske data og flere ringe obligationsauktioner i træk.

På indeksniveau, hvor dollar vægtes mod euro, japanske yen, britiske pund, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, handles den amerikanske valuta torsdag morgen i 105,13 mod 105,14 onsdag ved 17-tiden.

En serie af ringe modtagne auktioner over amerikansk statsgæld har sendt frygt gennem markedet omkring den massive udstedelse og det eksorbitante behov for både at finansiere det store budgetunderskud og den løbende videreudrulning af allerede eksisterende amerikanske gæld.

Samtidig reagerer de skræmte investorer med at dumpe aktier globalt af frygt for, at inflationen igen skal blusse op.

Nu står og falder det hele med fredagens amerikanske inflationsdata i form af det amerikanske kerneprisindeks for personligt forbrug (PCE).

Indekset er den amerikanske centralbanks foretrukne inflationsmål og en vigtig komponent i de pengepolitiske beslutninger i den amerikanske centralbanks renteudvalg, Federal Open Market Committee (FOMC).

For hvis dataene igen viser, at Federal Reserve er bagud i kampen mod inflation, står de amerikanske statsobligationer til at få en over nakken, mens renterne på ny vil kravle op, og frygten for en recession vil brede sig og ramme hele det globale økonomiske system.

Fra årets start var forventningerne til Federal Reserves rentenedsættelser i år på 150 basispoint, men i takt med at inflationen fortsat ligger over Federal Reserves målsætning, er forventningerne gentagne gange blevet udhulet til ny blot at lyde på en enkelt eller måske to reduktioner på hver 25 basispoint inden nytår.

De høje og stadigt stigende amerikanske renter rammer især japanske yen, der presses i knæ af den massive rentedifference mellem de to landes statspapirer.

- Den stigende vakuum på det amerikanske obligationsmarked er hurtigt ved at blive Bank of Japans værste mareridt, hvilket nødvendiggør seriøse overvejelser om, hvad der er et passende niveau til at gribe ind for tredje gang i år, skriver analytiker Tony Sycamore fra IG i Singapore ifølge Reuters.

Men inden fredagens inflationsdata lander, fremlægges reviderede BNP-tal samt ikke mindst de ugentlige tal for nye ansøgninger om arbejdsløshedsunderstøttelse i USA.

- Obligationsmarkedet er godt positioneret til at erobre en dybere kontrol over det bredere marked, især hvis de kommende vækst- og inflationsdata ligger over de nuværende forventninger, vurderer Tony Sycamore.

Dollar koster 157,43 yen torsdag morgen mod 157,50 yen per dollar onsdag klokken 17.

Euro koster torsdag morgen 1,0797 dollar mod 1,0815 dollar onsdag eftermiddag ved 17-tiden, og pund sterling koster samtidig 1,2695 dollar torsdag morgen mod 1,2715 dollar onsdag eftermiddag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯ 

Seneste nyheder