Vestas/Barclays: De store kan klemme de små i vindbranchen

Udgivet den 23-03-2017  |  kl. 08:27  |  
Arkiv: Foto

Den seneste runde konsolidering i vindbranchen kan komme til at knække markedet over i to: de store mod de små. Vestas, Gamesa-Siemens og General Electric (GE) har nu en størrelse, hvor de kan sænke priserne og presse de mindre spillere. Sådan lyder teorien fra Barclays i en analyse af vindmøllemarkedet.

- Vores teori om faldende vindmøllepriser, som ikke deles af konsensus i markedet, styrkes. Den anerkender selvfølgelig [prispres fra] auktioner og solenergi, men den har et tredje ben: Vestas som den angribende part, skriver Barclays i en opdatering af bankens syn på markedet.

- Vi mener, at Vestas strammer tommeskruen på branchen, mens selskabet samtidig forbedrer sine egne marginer. Vi tror, at Vestas kan gøre dette i kraft af sit varemærke, størrelse og skala og evnen til at optimere præ-projekt-fasen, skriver Barclays.

Vestas' seneste salgstal bakker ikke umiddelbart op om teorien. Godt nok faldt salgsprisen på nye bestillinger hos Vestas kraftigt i perioden 2013-2014, men siden har de været gradvist i bedring, og selskabet har de seneste år meldt om stabile priser.

Også Bloomberg New Energy Finances opgørelse af gennemsnitsprisen per solgte megawatt har holdt sig i et stabilt spænd siden slutningen af 2014.

Barclays ser dog sin tankegang bestyrket af de nylige problemer meldt ud af den tyske mølleproducent Nordex, som har måttet nedjustere sine udsigter for 2017 og 2018 kraftigt. Nordex henviser selv til problemer på enkelte nye markeder, men Barclays påpeger, at selskabet også taber konkurrenceevne i hjemlandet.

- Vi undrer os over, om vi har nået et afgørende øjeblik, hvor konsolideringen i vindmøllebranchen "viser sit grimme ansigt". Med andre ord: har branchen nået et vendepunkt, hvor magten hos tre store - Vestas, GE og Gamesa-Siemens - er for meget at bære for de små spillere?, spørger Barclays' analytikere.

Teorien får Barclays til at fastholde sit positive syn for Vestas, som banken har en "overvægt"-anbefaling af sammen med et kursmål på 650 kr. Til sammenligning kostede en Vestas-aktie onsdag 532 kr.

Barclays anbefaler derimod "ligevægt" for Gamesa og Senvions aktier, mens Nordex får anbefalingen "undervægt".

/ritzau/FINANS

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Tags:  Maintain❯  Research❯ 

Relaterede nyheder