Godt med hårdere lovgivning for online lån

Udgivet den 03-02-2020  |  kl. 09:28  |  

Der er meget fokus i medierne på om forbrugslån og lån på nettet skal indgå i en hårderfe lovgivning. På mange måder kan det være en god ting. Du kan læse om hvorfor det er godt med en hårdere lovgivning for online lån her. 

Hvorfor hårdere lovgivning?

En hårdere lovgivning er godt fordi der simpelthen findes forbrugere der ikke burde låne penge eller nemt have tilgang på lån på nettet, og det er man bange for at online låneleverandører kan udnytte til egen fordel. Derfor er det tale om en hårdere lovgivning der giver bedre vilkår for udsatte forbrugere, der måske ikke har mulighed for at betjene lån, men det er alligevel ret nemt at få indvilget dem. Det kan måske for nogen opleves som en form for social kontrol, men det er ikke nødvendigvis tilfældet.

Vi som forbrugere har selvfølgelig også et ansvar om, ikke at tage op dyre lån vi ikke kan betjene, men retningslinjer, vilkår og lovigvning der gør det sværere for udsatte forbrugere at låne penge nemt, er en god ting. Det at have meget gæld man ikke kan betjæne er svært stigmatiserende og det kan være svært at komme ud af en ond spiral og få sit liv på plads. Det har vi alle bevidnet i populære programmer som luksusfælden, der er det mange deltagere der har benyttet sig af kreditkort og dyre lån som de ikke har kunnet betjæne i sidste ende, og dermed endt op med at havne i en meget svær økonomisk situation.

Det er altid en god huskeregel, ikke at låne penge man ikke har råd til at betale tilbage efter den låneaftale man indgår med lånegiver, men det kan være svært for noget at tænke så langt, når det er så hurtigt og nemt at få lån på nettet. Det er jo faktisk sådan med lån på nettet at det bliver ekstremt dyrt, hvis man ikke overholder aftalen. Når man låner penge online er det tale om det der kaldes usikrede lån. Når man låner penge uden sikkerhet, vil det sige, at man ikke skal stille sikkerhed for lånet i form af ejendom eller andre værdigenstande, men det betyder også, at det kan være højere renter og gebyrer som sikkerhed for lånestedet, for at kompencere for risikoen. 

Du kan ende med at skulle betale tilbage meget mer end det du har lånt i form af dyre renter og gebyrer, hvis du ikke kan overholde aftalen, derfor er en hårdere lovgivning et tiltag for at begrænse at eksempelvis dårlige betalere kan låne penge, eller at man skal have en periode at tænke på om man virkelig har brug for lånet og ikke mindst, om man kan betale det tilbage, inden man eventuelt får indvilget et lån online. 

Vilkår for lån

Du kan læse meget mere om vilkår for lån online på www.lån.dk, men der er allerede nogen vilkår du skal opfylde for at låneleverandøren skal kunne låne penge ud under ansvarlige forhold. Når det kommer til lån online så gælder der nogen vilkår som alle skal opfylde for at prøve at undgå at dem der låner penge sætter sig selv i en dårlig økonomisk situation. 

Derfor foretager alle banker og lånesteder online en kreditcheck af dig som lånetager. Det er i stor grad en automatiseret proces der banken eller lånestedet tjekker om du har betalingsanmerkninger, er registreret i RKI, din indtægt og om du kan betjene det lån du ansøger om. Hvis du ikke kan det, så får du ikke indvilget lånet. Det er ikke interessant hverken for dig eller lånestedet, hvis du ikke kan betale lånet tilbage efter aftalen. 

Udgivet af: Penge