Kom godt i gang med aktiemarkedet: Det skal der til for at blive en god investor

Udgivet den 19-10-2020  |  kl. 15:52  |  

Aktier og investeringer er et stort felt, der nemt kan føles en anelse overvældende, hvis du er ny inden for området. Et par simple tips og overvejelser kan hjælpe dig i gang, så du kommer godt fra start, og deri skaber et bedre grundlag for at blive en god investor og køber af aktier. 

Indhent baggrundsviden om terminologi og virksomheder

Som med så meget andet er investeringsfeltet spækket med termer, der er gode at kende til, når du vil i gang med at handle. For eksempel bør du vide, at en aktie bedst kan betegnes som et værdipapir, CO2 er en liste over de mest handlede danske aktier, og indeks er et begreb, der fortæller dig om den gennemsnitlige udvikling, og om hvorvidt en virksomhed er steget eller faldet i værdi. 

Afsæt tid til terminologien og læs derudover op på de forskellige virksomheder, du ønsker at investere i. Dét for at have en bedre idé, om hvilke virksomheder, der klarer sig godt, dårligt og er rivende i udvikling. Med den viden har du et bedre udgangspunkt for at kunne skabe en konkret plan og strategi for dine investeringer. 

Sæt dig nogle mål og skab en strategi

En god start er også at gøre dig nogle overvejelser i forhold til, hvor meget du er villig til at investere for, og hvilken risiko du er villig til at løbe. Du bør deri tage udgangspunkt i din private økonomi, når du sætter din grænse samt tænke over, hvilket afkast du forventer at få igen. Når vi taler risiko, er et godt tip at sprede dine investeringer.

Den taktik gør dig mindre skrøbelig, da du så og sige ikke satser alle dine penge på en og samme hest. Går udviklingen i en forkert retning for en af dine virksomheder, har du fortsat de andre, der kan hive dine investeringer op. Når det er sagt, bør du ikke investere i et så stort antal virksomheder, at du mister overblikket. Husk på at der skal være tid til at sætte dig ind i de enkelte virksomheder.  

Solidt benarbejde er bedre end instinkter

Du har sikkert hørt en del tale om mavefornemmelser, når snakken går på investeringer. Et andet ord for mavefornemmelse er instinkt, og ofte er instinkt, noget du bør undgå, når du ønsker at investere. Det skyldes, at vores instinkter nemt kan fejle - især når det kommer til investeringer.

Aktiemarkedet er komplekst og kan være svært at favne for vores instinkter. I stedet for at stole fuldt ud på din mavefornemmelse og lade den diktere, er det som oftest en langt bedre idé at gøre et reelt stykke benarbejde. Det vil sige, at du bør afsætte tid til at sætte dig ordentligt ind i feltet og de virksomheder, du planlægger at investere i. Som tommefingerregel bør du bevare fokus på din strategi og konkrete viden i stedet for at lade følelserne overtage. 

Et konkret eksempel og sammenligning til at hjælpe dig i gang

For at gøre det håndgribeligt, kan de faktorer og egenskaber der spiller ind, når du skal investere, sammenlignes med dem, du også har brug for som kortspiller. Lad os tage spillet Blackjack som eksempel. Her er det for det første vigtigt at kende til de forskellige Blackjack-regler og variationer for derved at etablere en form for baggrundsviden, inden du går i gang. Som en del af det bør du overveje dit loft og risikovillighed.

Hvor meget er du villig til at spille for og potentielt miste, hvis spillet går i en anden retning end ønsket. Med disse faktorer etableret har du et bedre afsæt for at vurdere, hvornår det er en god idé at stå, trække eller doble i et spil. På samme vis som med investeringer kan det i Blackjack være en god idé at fordele dine indsatser over flere spil frem for at satse det hele på en hest. Ligeså er en god viden ofte at foretrække frem for instinkter. Det kan være nemt at lade sig rive med, men i de øjeblikke bør du som regel bevare fokus på din strategi. 

Opskriften i korte termer 

Kort sagt har du brug for konkret viden om aktiemarkedet og virksomheder, mens du ligeledes bør overveje, hvad du er villig til at investere for, og hvordan du vil fordele dine investeringer. Sidst men ikke mindst bør du så vidt muligt følge dit hoved frem for hjerte, når det er tid til at investere. På mange måder er det at være en god investor lig det at være en god kortspiller. 

Udgivet af: Penge