Lydbøger overtager førertrøjen

Udgivet den 14-09-2021  |  kl. 00:36  |  

Dette indhold er sponsoreret    Det har længe været en kendsgerning at de digitale bøger, såsom lydbøger og e-bøger, stormer frem og overtager førertrøjen fra de fysiske bogudgivelser. Flere og flere læser e-bøger eller lytter til en lydbog frem for at gribe den traditionelle fysiske bog frem. Dette opleves også på et af landets største forlag, nemlig Gyldendal, der sælger flere digitale bøger, end bøger på print. Dette betyder at omsætningen fra fysiske bøger er faldet nogle procenter det sidste års tid. 

Lydbøger overhaler e-bøger

Ikke nok med at lydbøger overhaler den traditionelle fysiske bog, så overhaler de ligeledes e-bøgerne, som ellers skulle forestille at være deres digitale kompagnon. Årsagen hertil kunne forestille sig at skyldes bekvemmeligheden omkring blot at kunne tage høretelefoner i ørerne eller tilslutte sin telefon til højtaleren, også kan du faktisk nøjes med at lytte til en bog, fremfor at skulle læse den. Til trods for denne overhaling, fylder de digitale udgivelser dog overordnet set mere og mere i forhold til at læse bøger i fysiske print - selvom den mest populære tendens er, og fortsat vil være, lydbøger. 

Fordele ved lydbogen

Hos de fleste tilhængere af lydbøger, er en fælles holdning til denne digitale løsning, at den er fantastisk, hvis man skal underholdes og have tiden til at gå uden for mange anstrengelser - for du skal stort set ikke investere noget energi i at høre en lydbog. Desuden kan lydbogen give dem, der ikke er de stærkeste læsere, muligheden for også at være med. Omvendt vil andre argumentere for, at lydbøger gør det sværere at få et overblik, fordybelse og eftertanke. Med en lydbog bestemmer du ikke selv læsehastigheden, hvis bogen rummer essentielle pointer for forståelsen af bogens budskab, eller hvis du blot støder på noget interessant. Derfor er der også nogle der mener, at e-bøger er et bedre alternativ til den fysiske bog, så man ikke misser de vigtige detaljer undervejs. 

Fra spildtid til kvalitetstid

Med lydbogen som et massemedie, kan vi lytte til en fortælling via vores smartphone og på den måde få en litterær oplevelse, mens vi cykler, slår græs, kører bil eller noget helt fjerde. På den måde er lydbogen med til at transformere spildtid til kvalitetstid. Nogle mener heller ikke at lydbogen er en konkurrent til den fysiske bog, da de fleste der benytter sig af lydbøger, som regel læser meget i forvejen og blot vil opleve en forstærket og mere intens lytteoplevelse med lydbøger, hvis man eksempelvis går tur i en skov eller er på en cykeltur, mens historien fortælles.   

Udgivet af: Penge