Udnyt fradragsmulighederne og sænk skatten

Udgivet den 16-12-2003  |  kl. 11:40  |  

Nu nærmer vi os med hastige skridt årsskiftet, og det er blevet tid til at overveje, om man skal foretage sig noget for at udnytte sine fradragsmuligheder, således at man kan reducere sin skat for 2003.

Vi giver sammen med revisionsfirmaet Deloitte & Touche nogle bud på, hvordan man som lønmodtager kan optimere skatten i forbindelse med årsskiftet. Det er naturligvis de højest lønnede – de, der betaler topskat – der kan drage størst fordel af at skabe sig fradrag.

Pensionsindbetalinger

Ekstraordinære indbetalinger på privattegnede pensionsordninger er normalt danskernes foretrukne skattemæssige disposition inden årsskiftet.

- Da indbetalinger på pensionsordninger med løbende udbetalinger fragår ved beregning af topskat, er dette specielt attraktivt for de højtlønnede, forklarer partner Bent Larsen fra Deloitte & Touche Personskat.

Skattefradraget i forbindelse med sådanne indbetalinger er således ca. 60 pct. for personer, der betaler topskat, hvorved en indbetaling på 25.000 kr. reelt kun belaster husholdningsbudgettet med 10.000 kr.

Man skal være opmærksom på, at grænsen for indbetaling på en privattegnet pensionsordning med løbende ydelser er 38.900 kr. i år. Herudover kan der indbetales samme beløb på en kapitalpension, som dog ikke fragår ved beregning af topskatten.

Hvis man ønsker at fortage en større indbetaling på pensionsordningen med løbende ydelser, kan man med fordel gøre dette via den arbejdsgiveradministrerede ordning, fordi der i så fald ikke er nogen grænse for indbetalingen.

Ejendomsprojekter

Som alternativ til pensionsordningerne er det blevet mere og mere populært at fortage egentlige erhvervsinvesteringer. Udbydere af ejendomsprojekter m.v. har således mærket en markant fremgang de seneste år.

- De projekter, der p.t. udbydes, går typisk ud på, at man køber en andel af en afskrivningsberettiget erhvervsejendom. Købet af ejendommen finansieres via erhvervslån samt via indbetalinger fra den enkelte investor, oplyser partner Bent Larsen fra Deloitte & Touche Personskat.

Da afskrivningsberettigede ejendomme skattemæssigt kan afskrives med 5 pct. årligt, vil den enkelte investor typisk kunne fradrage et underskud af virksomhed på sin selvangivelse. Fradragsværdien heraf er ca. 60 pct. for personer, der betaler topskat.

Skattebesparelsen finansierer de indbetalinger, som investoren er pligtig til at fortage, således at investeringen på denne måde er likviditetsneutral for investoren.

Ofte bidrager ejendomsprojekter endda positivt til investorens likviditet, idet det som regel aftales, at kun en del af skattebesparelsen skal anvendes til tilbagebetaling på erhvervslånene.

For at kunne få den fulde effekt af skattebesparelsen, skal underskuddet kunne indeholdes i topskatten. Derfor er denne type investeringer typisk kun relevant for personer med en årlig indtægt på mindst 4-500.000 kr.

Glem ikke risikoen

Umiddelbart virker sådan en investering næsten for god til at være sand, og kan det da også være en ganske god forretning at gå med i et ejendomsprojekt. Det er imidlertid vigtigt at gøre det klart, at man påtager sig en væsentlig risiko i forbindelse med ejendomsinvestering.

- Det er ofte svært er vurdere den reelle risiko i forbindelse med disse ejendomsprojekter, idet dette bl.a. kræver, at man er i stand til at foretage en vurdering af ejendommens reelle værdi og ikke mindst af lejernes økonomi, forklarer partner Bent Larsen, Deloitte & Touche Personskat.

I mange tilfælde er ejendommen pris i høj grad påvirket af de lejekontrakter, der er indgået. Såfremt disse udløber om få år, eller såfremt en eller flere lejere ikke kan overholde sine forpligtelser, er der således ingen garanti for at ejendommen kan genudlejes til samme pris som tidligere, ligesom der ofte kan være tale om, at ejendommen skal moderniseres, før den kan genudlejes.

På udenlandske ejendomme er det normalt, at man ser lejeaftaler, som har en væsentligt længere løbetid i forhold til de danske.

Typisk etableres projekterne i kommanditistselskabsform, hvilket netop har til formål at begrænse risikoen for den enkelte investor i tilfælde af konkurs. Netop denne begrænsning i risikoen medfører imidlertid ofte begrænsning for den enkelte investor i retten til at fradrage underskud.
- Når det er sagt, vil vi bestemt ikke udelukke, at det kan være en ganske god forretning at gå med i et ejendomsprojekt. Vi er imidlertid af den opfattelse, at man bør kontakte en uafhængig rådgiver, så man kan få vurderet, om den enkelte ejendomsinvestering svarer til ens risikovillighed, siger Bent Larsen.

Da der er mange udbydere på markedet, er der naturligvis også forskel på kvaliteten i de enkelte projekter.

- Ved vurdering af den enkelte projektudbyder mener vi, at der bør lægges stor vægt på, at ejendomsudbyderen anvender kompetente og uafhængige rådgivere til at fastslå de økonomiske og skattemæssige forhold, siger Bent Larsen.


Vindmølleprojekter

Som alternativ til ejendomsinvesteringer kan man købe en andel af et vindmølleprojekt, hvilket typisk er struktureret på samme måde som ejendomsprojekter.

Forskellen på investering i en vindmølle og i en ejendom er, at man ikke budgetterer med nogen værdistigning på møllen, men tværtimod normalt budgetterer med, at møllen er værdiløs efter 20 år.

Man er således ikke afhængig at skulle gensælge møllen, ligesom man ikke løber nogen risiko for, om en lejer går konkurs osv. Til gengæld er man afhængig af, at vinden blæser, og at reparationer m.v. kan holdes på et fornuftigt niveau.

Hvis møllen står placeret i eksempelvis Tyskland er man garanteret en fast afregningspris på strømmen i op til ca. 20 år. En investering i en vindmølle er derfor ofte mindre risikabel i forhold til en ejendom. Årsagen til dette er især, at vindmøller anses for at være et driftsmiddel og derved kan afskrives med 25 pct. om året, hvilket giver nogle betydelige skattebesparelser i de første år, som kan anvendes til at nedbringe gælden på møllen og derved nedbringe risikoen.

Ligesom med ejendomsinvesteringer er det også vigtigt at foretage en risikovurdering i forbindelse med deltagelse i et vindmølleprojekt. Også her er de skattemæssige forhold komplicerede, hvorfor Deloitte & Touche mener, at der bør lægges stor vægt på, at projektudbyderen anvender kompetente og uafhængige rådgivere til at fastslå de økonomiske og skattemæssige forhold.

Om man skal vælge at investere i en vindmølle eller i en ejendom afhænger af den enkeltes indkomstforhold, risikovillighed, samt forventninger til prisudviklingen på erhvervsejendomme.

Men i begge tilfælde skal man gøre sig klart, at sådan en investering medfører et merarbejde i forbindelse med udfyldelse af den årlige selvangivelse.

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder

17:50 Europa/lukning: Tyske aktier udgjorde top og bund i udramatisk marked
17:19 Onsdagens obligationer: Små rentestigninger inden referat fra Federal Reserve
17:19 Onsdagens aktier: DSV fik vendt markedet til grønt i sidste øjeblik
16:34 Amerikanske olielagre overrasker med markant hop
16:31 Amerikansk centralbankspids er fortaler for gradvise lempelser
16:25 Baltic Dry-indekset fortsætter med at falde - er gået tilbage otte dage i træk
15:48 USA/åbning: Litiumproducent brager op efter opkøbstilbud fra konkurrent
14:31 USA/tendens: Google i fokus - kan tvinges til at sælge dele af forretningen
14:13 Litiumproducent tager raketten efter købstilbud fra minekæmpe
13:28 ECB's Kazimir tilbyder eneste reelle modstand mod en rentenedsættelse i næste uge
13:14 Novo nærmer sig vigtige fedmedata: Børshuse spår succes
13:03 Europa/aktier: Tyske aktier udgør top og bund i afdæmpet marked
12:48 Overkapacitet hos Opec+ får Exane til at sænke anbefaling for olieselskaber
12:46 Mærsk får sænket anbefaling til "underperform" af Wolfe
11:58 Obligationer/middag: Renten lægger sig fladt inden referat fra Federal Reserve
11:43 Aktier/middag: Zealand Pharma falder til bunds i let rødt C25
11:18 Danske Bank får sænket sin kortsigtede anbefaling af Handelsbanken
10:11 Fransk centralbankchef ser ny rentesænkning fra ECB i næste uge som "meget sandsynlig"
10:09 Pres på dansk cleantech: Svære kår bag nedjusteringer
09:38 Aquaporins anbefaling og kursmål sænkes af Danske Bank efter nedjustering