Alm. Brand Markets - Rente- og Valutakommentar

Udgivet den 19-02-2009  |  kl. 09:45  |  

NetPosten bringer i samarbejde med Alm. Brand Markets dagens kommentarer til markedet:

Obligationer
Den tyske bundfuture åbnede onsdag i 125.80 og handlede over dagen i intervallet 125,38 – 126,05. Over dagen var obligationsmarkedet meget uroligt. Vi fik nogle meget dystre tal fra USA hvor Housing starts faldt kraftig og trak building permits med i samme retning. Industriproduktionen fald mere end ventet. Vi fik Fed’s minutes fra rentemødet i januar, hvor vækstskønnet for 2009 nedjusteres. Obamas pakke til at hjælpe boligejere blev offentliggjort i går. Det fik obligationskurserne til at stige. De danske realkreditobligationer havde en ok dag. De vandt ca. 1 bp., både til statskurven og til swappen.

I dag får vi et par enkelte nøgletal fra USA som kan trække lidt opmærksomhed. Vi får initial jobless claims som forventes forholdsvis uændret, og Philadelphia-indekset som stadig ventes at være negativt


Valuta
Onsdagens vigtigste nøgletal var offentliggørelsen af den amerikanske industriproduktion. Produktionen faldt med 1,8 pct. i januar mod et fald på 2,4 pct. i den foregående måned. Der var forventet -1,5 pct. Faldet var drevet af en markant nedgang på 23,4 pct. i bilproduktionen. Derudover steg antallet af påbegyndte boliger med 466,000 i januar mod 560.000 i december. Der var forventet 529.000. Endvidere blev Obamas storstillede redningsplan for de amerikanske boligejere fremlagt. Pakken er på 75 mia. dollar og har til hensigt, at mindske rentebetalingerne for millioner af boligejere. Boligejerne vil således få mulighed for at refinansiere deres lån til en lavere rente end hvad der ellers ville have været tilfældet. Pakken vil mindske rentebetalingerne til 31 pct. af den månedlige indkomst. Planen skal udføres af de to realkreditinstitutter Freddie og Fannie Mai, der vil få en markant kapitaltilførsel. Endelig er der fortsat frygt for default i de østeuropæiske landes statsgæld. CDS-spreadet for eksempelvis Polen er kørt over 400, hvilket er stigning på over 100 basispunkter på en uge. Obligationsmarkederne har således taget forskud på en kommende downgrade af flere østeuropæiske lande. Bernanke udtalte på et møde med pressen i går at Fed fremover vil offentliggøres langsigtede prognoser. Det kan tages som udtryk for at banken tager første skridt i retning af at ændre de pengepolitiske regime i retning af ”inflation targeting”. Beige Book gav udtryk for at flere medlemmer ønsker at øge den monetære stimulans. Lacker mener det er en god ide at opkøbe statsobligationer. Rentemødet i Bank of Japan resulterede i en fastholdelse af renteniveauet på 0,1 pct. Det var som forventet.

Fra USA vild dagen i dag byde på den regionale tillidsindikator fra Philadelphia Fed sende et signal om det fremadrettede aktivitetsniveau. Som de øvrige indeks forventes der en forværring. Indekset forventes i niveau -25,0 mod -24,3 i den foregående måned. Endelig forventes de ledende indikatorer at vise en mindre stigning med 0,1 pct. i januar mod en stigning på 0,3 pct. måneden før. Stigning skal ses i sammenhæng med det øgede pengeudbud som indgår som en komponent i de ledende indikatorer fra Conference Board.

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder