Test dig selv: Er du klar til at købe sommerhus?
I år har over 5.000 sommerhuse allerede skiftet hænder. Mange har gjort alvor af at investere i bolig nummer to, mens andre får pustet til drømmen og ser langt efter annoncer om yndige træhuse midt i den danske natur.
Hører du til dem, der overvejer at købe sommerhus, skal du både have lommeregneren frem og tjekke din økonomi, men du skal også overveje, om du egentlig hellere vil bruge pengene på at invitere familien på et par charterferier. Det behøver dog langt fra at være en millioninvestering at købe et sommerhus.
”Ca. 900 ud af de 12.000 sommerhuse, der er til salg, koster 500.000 eller mindre. Blandt dem ligger de fleste rigtig tæt på vandet, så der er god mulighed for at komme på badeferie for en rimelig penge. De mindre sommerhuse bliver solgt hurtigere end de større, og der sælges flest sommerhuse i prisklassen en halv til en hel million kroner. Det virker som om, de fleste vil have et fornuftigt køb, der ikke slår bunden ud af budgettet”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.
Test dig selv herunder, og se, om du er klar til at købe sommerhus.
-
Hvad koster en ekstra bolig?
Her handler det ikke bare om salgsprisen på sommerhuset, men også om hvad det koster dig at have boligen. Lån, forsikringer, vedligehold – det hele løber op og kan blive en overraskende stor budgetpost. Da du ikke er i sommerhuset hele tiden, kan små skader på huset nå at vokse sig store, før du får gjort noget ved dem, og det koster ekstra.
En tommelfingerregel siger, at du skal regne med at bruge 1 procent af sommerhusets salgspris på årligt vedligehold. Køber du et sommerhus for en halv million kroner, skal du altså regne med at bruge 5.000 kroner om året på almindeligt vedligehold. Er huset gammelt, skal du regne med mere.
-
Har du råd?
Det kræver en sund økonomi at have hus nummer to. Har du råd til udbetaling og til at betale af på et lån? Du skal have et ganske anseeligt overskud i hverdagsøkonomien for at kunne trække læsset for endnu en bolig.
-
Vil du spare på sommerferiebudgettet?
Hvis du køber sommerhus med den bagtanke at spare på sommerferiebudgettet, skal du vide, at du selv med de lave boligpriser og fordelagtige låneforhold kan tage familien med på to charterferier om året for samme pris, som sommerhuset koster dig årligt. Du skal altså rejse meget eller være en familie på mere end to voksne og to børn, før det bliver en decideret økonomisk fordel at købe sommerhus i stedet for at tage på charterferier.
-
Skal sommerhuset være din opsparing?
Vil du sætte penge i et sommerhus, med tanke på at det skal fungere som opsparing? I så fald skal du have et så langt perspektiv som muligt. Jo flere år du har sommerhuset, desto større chance er der for, at det stiger i værdi, og at du kan få noget ekstra ud af et salg. Men det vil altid bygge på spekulationer om prisudviklingen i fremtiden, og som udgangspunkt bør du købe sommerhus for at bruge det – ikke for at investere, i håbet om at priserne stiger.
-
Hvordan skal sommerhuset bruges?
Vil du have sommerhuset for dig selv, eller regner du med at skulle leje det ud? Hvis det kun er dig, der skal bruge huset, kan du købe præcis det, du bedst kan lide. Måske ligger det lidt afsides, måske er det en flexbolig – det vil sige en villa, du får lov til at bruge som sommerhus. Men hvis du vil leje ud og være sikker på lejeindtægter, skal du tænke på, hvad andre har lyst til at leje. Mange vil være interesserede i at bo i nærheden af vandet og i nærheden af typiske sommerhusområder med isboder og lokale købmænd, der har alle de nødvendige sommerhusfornødenheder. Mange drømmer om selv at købe et traditionelt træsommerhus i mormorstil og har måske ikke lyst til at leje din lidt slidte landvilla inde midt i landet.
-
Har du for travlt?
Som med alle andre store beslutninger bør du tænke det hele godt igennem, før du springer ud i det. Brug den tid, der skal til, på både at tænke dine ønsker og behov og ikke mindst økonomi igennem men også på at lede efter det helt rigtige sommerhus. Har du gjort dit forarbejde i forhold til din privatøkonomi, ved du, hvor meget du kan købe for, og så kan du også hurtigere slå til, når du finder det rigtige.
Tags: Bolig❯
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1185
- næste ›