Coloplast/CEO: Elektronisk receptsystem har givet knas i UK

Udgivet den 29-01-2015  |  kl. 14:24  |  

Det er omstillingen fra papirrecepter til et nyt elektroniske receptsystem, som har drillet Coloplast i Storbritannien og medvirket til en nedjustering i regnskabet for første kvartal.

Ulig de fleste europæiske markeder, driver Coloplast i England også en distributionsforretning, Charter Healthcare, der sælger Coloplasts stomi- og kontinensprodukter, men også produkter fra andre producenter, direkte til slutbrugerne.

Charter Healthcare har imidlertid haft problemer med nogle processer og svartiderne på elektroniske recepter, og det har betydet tab af kunder, der i stedet har måttet hente deres Coloplast-produkter hos konkurrenten eller på apoteket.

- Det er noget, vi mærker med det samme på omsætningen, og den kommer ikke tilbage igen, for det er en distributionsomsætning, der ligger der, siger administrerende direktør Lars Rasmussen til Ritzau Finans og uddyber:

- I England får man et tilskud for at distribuere produkter og i og med, at kunder hurtigt er gået til en anden leverandør, så har vi mistet det tilskud. Vi har så heller ikke haft omkostningerne, men det går ud over toplinjen med det samme.

Udfordringerne i Storbritannien er identificeret, og der er nedsat et team, som ventes at have løst problematikken i løbet af 2015.

- Grunden til, at jeg ikke er helt præcis, er, at det er en situation, vi ikke har prøvet før. Selv om folk stadig bruger vores produkter, så ved vi ikke i hvor stort omfang, de kommer tilbage til den service, vi har, efter at de har skiftet distributør.

Kundetabet i Charter Healthcare har sammen med udfordringer på det russiske marked fået Coloplast til at sænke vækstforventningerne i lokal valuta til 8-9 pct. fra tidligere 9 pct.

I Rusland er ikke tale om problemstillinger, Coloplast selv kan påvirke. Det russiske marked er kendetegnet ved store udbudsrunder, og den politiske situation i landet har betydet et fald i både antallet af udbud og i priserne.

- Vi regner med, at det som minimum drejer sig om 60 mio. kr. i faste valutakurser. Det er nok til, at det kan ses, siger Lars Rasmussen.

Selve nedjusteringen er dog også med Coloplast-direktørens egne ord "den mindst mulige". Forventningerne til driftsmarginen er uændret ca. 34 pct. både i lokal valuta og danske kr.

- Vi har en tradition for at være meget åbne og transparente omkring både de ting, der går, som de skal, og de ting, vi bliver overraskede over. Det er vi også her, så investorerne kender problemerne. Det er nu små ting, men det er uforudset, siger Lars Rasmussen.

Blandt de positive elementer i regnskabet fremhæver Lars Rasmussen, at væksten trods udfordringerne i Storbritannien trods alt ligger højere end den estimerede markedsvækst på 5 pct. Desuden er det gået godt på en række emerging markets, hvilket har sørget for en vækst i regionen "øvrige markeder" på 23 pct. i første kvartal trods udfordringerne i Rusland.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Tags:  CEO/formand❯