USA/lukning: Ny rekorddag - aktier løftet af stærk forbrugertillid

Udgivet den 20-12-2019  |  kl. 22:06  |  

På ugens sidste dag fortsatte rekordjagten på det amerikanske aktiemarked, hvor alle tre toneangivende indeks endte i nye toppe. Ligesom torsdag. Stemningen var fortsat præget af medvind fra handelsfronten samt godt nyt fra den amerikanske forbruger.

Det brede S&P 500-indeks steg med 0,5 pct. til 3221,19 point, og det har nu vundet 28,5 pct. siden nytår. Dow Jones-indekset gik også op med 0,3 pct. til 28.455,29, mens teknologitunge Nasdaq vandt 0,4 pct. til 8924,96 point.

Markedet fik torsdag eftermiddag løft, da USA's finansminister, Steven Mnuchin, til tv-stationen CNBC slog fast, at den delvise handelsaftale med Kina nu er fældet ned på papir, oversat og klar til underskrift - uden nye forhandlinger.

Fredag oplyste præsident Donald Trump efter en samtale med den kinesiske præsident Xi, at de to havde oplevet fremskridt i dialogen omkring handel, Nordkorea og Hongkong. Det fjernede lidt mere af usikkerheden, selv om markedet stadig efterlyser flere detaljer fra handelsaftalen.

STÆRKE FORBRUGERE

Fredag var der også godt nyt fra økonomien. USA's økonomi voksede som ventet med 2,1 pct. i tredje kvartal, og samtidig gik privatforbruget op med 3,2 pct. mod ventede 2,9 pct., ifølge Bloomberg News.

Netop den amerikanske forbruger holder hånden under det amerikanske opsving, og fredag viste forbrugertillidsindekset fra University of Michigan også en bedre end ventet udvikling i december. Endelig var kerneinflationen i november en smule højere end ventet i 1,6 pct.

- Forbrugertilliden var bedre end ventet. Nogle har måske været bange for rigsretssagen, men der er langt fra anklage til, at Donald Trump dømmes. Vi bruger alt for meget tid på politik og for lidt på fundamentalerne. Forbrugernes situation er meget mere vigtig og trods allerede fænomenale afkast, skubbes vi derfor alligevel højere, siger Lars Skovgaard Andersen, som er seniorstrateg i Danske Bank, og tilføjer:

- Hvis økonomierne ikke forbedres, og centralbankerne skal hjælpe os, kan det være, vi skal bruge mere tid på politik.

REKORDER PÅ MENUEN

Det var ikke kun indeksene, som ramte deres højeste denne fredag. Microsoft endte således i lukkerekord, ligesom Tesla også nåede over torsdagens tinde. Apple lå også til det, men trak sig til sidst og tabte 0,2 pct.

Microsoft vandt derimod 1,1 pct. til 157,41 dollar. For Teslas vedkommende var der tale om et plus på 0,4 pct. til 405,59 dollar. Aktien i den amerikanske elbilproducent er efter en skuffende start på 2019 kommet stærkt igen, og den har vundet mere end 125 pct. siden årets bund i starten af juni.

Netflix tog også en hel uge i streg med plusser. Aktien steg med 1,4 pct. fredag og den vandt næsten 13 pct. gennem ugen, efter koncernen mandag løftede sløret for sin internationale forretning med 90 mio. betalende kunder, hvilket for investorerne illustrerer vækstmulighederne uden for det konkurrenceprægede amerikanske marked.

NIKE FALDT TILBAGE

Omvendt gik det for Nike, der torsdag lukkede i rekord, men som efter markedets lukning skuffede med en lidt svag bruttomargin i sit andet kvartal - trods bedre top- og bundlinje. Aktien faldt med 1,2 pct. fra sin top.

Værre gik det dog for U.S. Steel, som smed 10,8 pct. Koncernen præsenterede et underskud i sit fjerde kvartal, annoncerede fyringer af 1545 medarbejdere, en nedlukning af størstedelen af sin fabrik i Detroit og en reduktion af kvartalsudbyttet med 80 pct. til 1 cent per aktie.

Krydstogtselskabet Carnival Cruise Line gik den anden vej efter sit regnskab for fjerde kvartal, som var bedre på både toppen og bunden i forhold til analytikernes forventninger. Koncernens prognose for indtjeningen i det igangværende første kvartal var også over konsensus i et interval mellem 47 og 51 cent mod ventede 40 cent, ifølge Bloomberg News. Aktien steg med 7,6 pct.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯ 

Seneste nyheder