2021 blev endnu et år i opsvingets tegn

Udgivet den 27-12-2021  |  kl. 06:00  |  

Indblik er i denne uge skrevet af kommunikationsdirektør hos Boligsiden, Birgit Daetz. 

Så sidder vi her igen. Juleanden er spist, gaverne er pakket op, og vi kan her i dagene derpå se frem mod et nyt år, der venter lige om hjørnet.

Rigtig mange danske familier har i år tilbragt julen i nye omgivelser. I hvert fald at dømme ud fra årets boligsalg. For første gang siden Boligsiden begyndte at føre statistik over boligsalget i 2011 ender det samlede salg af boliger i år nemlig over 110.000 solgte boliger. Det er ganske unikt.

Da jeg sidste år på samme tid sagde farvel til 2020, var det med både begejstring og bekymring i tankerne. På den ene side sagde vi dengang farvel til et år, hvor alle forudsigelser om boligmarkedets reaktion på den første nedlukning blev gjort til skamme. Stik imod alle forventninger reagerede boligkøberne ikke med tøven, men flokkedes derimod i en sjældent set grad om de danske boliger til salg.

Samtidig befandt vi os sidste år i en lignende situation som nu med hjemsendelser og hjemmearbejde. Derfor var det også med en vis skepsis, at jeg dengang sagde farvel til 2020. For nok var det gået godt på boligmarkedet under corona, men ingen kendte fremtiden, og hvad corona ville bringe med sig. Ligesom corona nok engang har ændret mange planer her i december 2021.

Der findes ingen krystalkugle for boligmarkedet

Det er i virkeligheden en af de vigtigste lektier, jeg tager med mig fra coronapandemien. Ingen af os kan forudsige fremtiden, og når det gælder boligmarkedet, er det meget, meget svært at spå om fremtiden.

Boligmarkedet har rod i noget af det mest fundamentale for os mennesker, nemlig vores hjem. Det er ofte når livet ændrer sig, at vi skifter bolig. Og vi mennesker er sjældent forudsigelige.

Ingen havde troet, at en pandemi ville få boligmarkedet til at blomstre. Men økonomien viste sig ikke at blive så mærket, som først frygtet og i stedet kom andre værdier i spil. De mange timer hjemme fik vores øjne op for, hvordan vi egentlig havde det i vores hjem, og muligheden for mere hjemmearbejde satte beliggenheden af vores bolig i perspektiv.

Havde jeg haft den ideelle krystalkugle, kunne jeg have sparet mig mine bekymringer sidste år. For som vi har fortalt igen og igen her på Boligsiden blev takterne fra 2020 båret med ind i 2021.

Særligt første halvår viste sig at blive endnu vildere, end 2020 havde været. Så vildt, at det er netop i første halvdel af 2021, vi skal finde den primære årsag til, at vi runder 110.000 bolighandler i år.

Flere årsager til fremgangen

Går vi mere i detaljen, er der flere ting, der har bidraget til den helt særlige udvikling på boligmarkedet, som vi har set i 2021.

Vi lægger et år bag os, som har budt på ekstrem høj handelsaktivitet i årets første halvdel og deraf følgende prisstigninger. Og i andet halvår har vi fortsat set høj aktivitet, men dog noget mere afdæmpet og tættere på "normalen" end hidtil.

En del af forklaringen skal findes i de fundamentale forhold som stigende indkomster, et lavt renteniveau og afdæmpet inflation. Det har kort sagt været gunstige forhold at købe bolig i.

Men noget af det, der også har drevet aktiviteten, er de corona-relaterede forhold. Blandt andet har mange danskere haft store opsparinger, som de under nedlukningerne ikke har haft mulighed for at bruge, ligesom mange som før nævnt har fået et nyt syn på deres boligbehov såvel som nye muligheder for at flytte sig geografisk.

Selvom vi lige nu befinder os i en lignende situation som sidste år med nye nedlukninger, er vi alligevel noget nærmere en normal hverdag end sidste år. Og de mere normale tilstande, som allerede hersker på boligmarkedet, kan indikere, at de ekstraordinære forhold relateret til corona er et overstået kapitel.

Boligmarkedet begynder at ligne sig selv igen

Derfor tror jeg heller ikke, at vi kommer til at se de samme voldsomme udsving på boligmarkedet i 2022, som vi har set i både 2020 og 2021. Boligmarkedet har vist sig at kunne skifte tempo på ganske kort tid - i nogle tilfælde næsten fra uge til uge.

Men på det seneste har vi set en øget boligbyrde, ligesom renten er begyndt at skyde en lille smule i vejret og inflationen stiger.

I et økonomisk perspektiv er det med til at lægge en dæmper på antallet af bolighandler. Samtidig har vi en ubekendt faktor i form af boligkøbere og boligsælgeres reaktion på den nye boligskattereform og de nye offentlige ejendomsvurderinger, som sendes ud nu. Spørgsmålet er, hvornår og hvordan købere og sælgere vil reagere på det nye system, og hvilken indflydelse det vil få på priser og handelsaktivitet.

Jeg vil lade spørgsmålet være åbent. For som jeg lagde ud med at sige, har coronatiden lært os, hvor svært det er at spå om udviklingen på boligmarkedet.

Men én ting er sikkert, og det er, at vi her fra Boligsiden vil følge udviklingen nøje, og det seneste snart to år har vist os, at boligmarkedet og de danske ejendomsmæglere er yderst omstillingsparate og klar til at håndtere den opgave, som fremtiden måtte bringe.

The post 2021 blev endnu et år i opsvingets tegn first appeared on Boligsiden - Bolignyheder.

Udgivet af: Boligsiden

Tags:  Bolig❯ 

Seneste nyheder

17:49 Europa/lukning: Danske fedmeaktier blødte og trak Europa i rødt
17:19 Fredagens obligationer: Renter faldt efter amerikanske inflationstal
17:18 Novo banket i bund efter skuffende data - aktionærerne tabte omkring 690 mia. kr.
17:06 Fredagens aktier: Øretæver til Novo Nordisk og Zealand Pharma giver solid C25-nedtur
15:46 USA/åbning: Eli Lilly vinder på Novos kollaps mens inflationsdata skærer lidt af dykket
15:17 Jeudan har milliarder klar til opkøb: "Øget optimisme kan give flere transaktioner i 2025"
15:15 Novo/Jyske Bank: Kursreaktion virker som overreaktion
14:29 USA/tendens: Eli Lilly vinder på Novos kollaps mens frygt for nedlukning varsler rød start
13:33 Korr: Udsalg af Novo-aktier presser kronen
13:24 Udsalg af Novo-aktier presser kronen
12:29 Sydbank-analytiker: Voldsomt kursfald afspejler skuffelsen over Cagrisema-data
12:25 Europa/aktier: Danske fedmeaktier bløder og trækker Europa i rødt
12:22 Novo smadres på børsen efter skuffende fedmestudie - aktien taber 770 mia. kr.
12:11 Novos styrtdyk trækker C25-indekset ned i sit fjerdestørste fald nogensinde
12:09 Gubra og Zealand Pharma trækkes med ned af negativt nyt til Novo Nordisk
12:05 Novo lever ikke op til egne forventninger i vigtigt studie - aktien mister 900 mia kr -NY2
11:56 Novo lever ikke op til egne forventninger i kursfølsomt studie - aktien mister 700 mia kr
11:48 Aktier/middag: Zealand Pharma bankes tocifret ned efter FDA-afvisning og trækker C25 ned
11:28 Obligationer/middag: Små renteudsving før inflationsnyt fra USA
10:49 Jefferies ser kurslussing til Zealand Pharma som købsmulighed