Valuta: Fredelig start på ugen med fokus på stærk dollar

Udgivet den 25-09-2023  |  kl. 06:32  |  

Ugen starter fredeligt på valutamarkedet mandag morgen, hvor amerikanske dollar forlænger og uddyber sidste uges styrkelse, der er opstået i takt med, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, i modsætning til de øvrige store centralbanker, har valgt at fortsætte den stramme retorik og advare om, at endnu et drej på renteskruen langt fra er usandsynligt.

Dollarindekset, der vejer den amerikanske valuta over for euro, japanske yen, pund sterling, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, ligger mandag morgen ved 4-tiden i 105,61 mod 105,44 ved 17-tiden fredag eftermiddag og 105,29 for en uge siden.

Advarslerne om eventuelle nye rentestramninger kommer fra flere af medlemmerne af Federal Reserves renteudvalg, Federal Open Market Committee (FOMC), der siden rentepausen for godt en uge siden, har meldt ud, at FOMC igen anser inflationspresset som stigende, mens økonomien øjensynligt hidtil har været immun over for de højere renter.

- Centralbankerne i Storbritannien, euroområdet og Japan har "stukket halen mellem benene". Nu tester de tesen om, at den nuværende afmatning i deres respektive økonomier varsler en sejr over inflationstakten, eller at opbremsningen er alvorlig nok til, at de ikke længere ønsker at friste skæbnen med flere stramninger. Og fordi USA endnu ikke har vist samme sygdomstegn i vækstbilledet som resten af verden, skiller USA sig ud, og har fået Federal Reserve til at friste skæbnen, siger valutastrateg Thierry Wizman fra Macquarie ifølge Reuters.

Federal Reserve satser på en blød landing for økonomien, men nye rentestramninger kan ifølge økonomer sætte gang i en hastigt accelererende nedadgående spiral og dermed frygtes en ukontrolleret afmatning, der ender i recession i verdens største økonomi.

De høje amerikanske renter, som følger i kølvandet af den amerikanske centralbanks retorik, presser dollar op ikke mindst i forhold til japanske yen, der traditionelt er yderst følsom over for ændringer i rentedifferencen mellem USA og Japan og dermed mellem dollar og yen.

Det har svækket den japanske valuta tættere på 150 yen per dollar, der anses som værende det kritiske niveau for Bank of Japan til at skride ind og neutralisere yderigere yensvækkelse.

Det nye pres på yen skyldes, at centralbanken, Bank of Japan, og guvernør Kazuo Ueda fredag manede ethvert håb om et forestående tiltag til af bevæge sig væk fra den årelange ultraløse pengepolitik effektivt i jorden.

- Jeg tror ikke, at niveauet betyder så meget og vil være den udløsende faktor for intervention. Jeg tror, at tempoet i forskydningerne betyder mere. Men risikoen for en valutaintervention er højere nu givet alle advarslerne fra Japanske embedsmænd, siger valutastrateg Carol Kong fra Commonwealth Bank of Australia i Sydney til Reuters.

Og hvis det kommer til intervention, kan det blive med støtte fra den amerikanske centralbank og kollegerne i Europa.

- Der er også en større chance for en koordineret intervention, alene fordi den amerikanske finansminister Yellen kom med nogle bemærkninger forleden dag, hvor hun dybest set gav grønt lys til en intervention fra Bank of Japan, lyder det fra Carol Kong.

USA's finansminister Janet Yellen lod i sidste uge forstå, at Washington vil vise forståelse for endnu en intervention fra Japan, men påpegede dog, at det "afhænger af detaljerne" i situationen.

Dollar koster mandag morgen 148,40 yen mod 148,10 yen fredag eftermiddag.

Euro ligger samtidig i 1,0645 dollar mod 1,0660 dollar fredag eftermiddag, og pund koster 1,2240 dollar mod 1,2265 dollar fredag eftermiddag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯ 

Seneste nyheder

17:43 Europa/lukning: Sløj fredag eftermiddag for europæiske aktier
17:05 Fredagens aktier: Vestas og Bavarian tyngede da C25 faldt for tredje dag i træk
17:00 Fredagens obligationer: Yoyo-bevægelser i de danske renter efter inflationstal fra USA
16:01 Amerikansk Michigan-indeks justeres op i endelig opgørelse
15:52 Tørlastindeks stiger og holder fast i niveauet over 2000
15:47 Amerikansks aktivitetsindeks overrasker massivt med større end ventet fremgang
15:47 USA/åbning: Nike i største fald i siden 2001 men indeks i plus efter inflationstal
15:27 Vestas fortsætter ordrehøsten med fredagens tredje ordreannoncering
15:20 Vestas fortsætter ordrehøsten med fredagens tredje ordreannoncering
15:04 Renten falder efter inflations- og forbrugstal
15:02 Vestas får tysk ordre på 105 megawatt - svarer til levering af 17 vindmøller
14:42 Valuta: Dollar lettere svækket efter godt inflationstegn
14:42 Genmab godt på vej mod laveste lukkekurs siden maj 2020
14:39 Lille rentefald og dollarsvækkelse efter amerikansk inflationsopgørelse
14:01 Apple fortsætter frem i Kina med salget af iPhones - aktien sendes op
13:51 USA/tendens: Positiv åbning i vente anført af it og Trump-aktier
13:08 Vestas får ordre på 81 MW i Skotland
12:18 Europa/aktier: Franske aktier trodser positive tendenser før amerikanske inflationstal
11:36 Obligationer/middag: Renter kravler op før inflationstal fra USA
11:23 Aktier/middag: Zealand og Danske Bank topper efter analysenyheder i lettere positivt C25