Valuta: Spændinger i Mellemøsten og T-bondrentehop sparker yen over 150 per dollar

Udgivet den 23-10-2023  |  kl. 06:32  |  

Investorerne starter ugen nervøst på valutamarkedet mandag morgen, hvor spændingerne i Mellemøsten og stigende amerikanske renter presser japanske yen midlertidigt over det psykologiske modstandspunkt på 150 yen per dollar i den tidlige handel.

Dollarindekset, der vejer den amerikanske valuta over for euro, japanske yen, pund sterling, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, ligger mandag morgen ved 4-tiden i 106,25 mod 106,20 ved 17-tiden fredag eftermiddag og mod 106,60 for en uge siden.

Ugen åbner med stigende bekymringer over konflikten i Mellemøsten, efter israelske bombardementer i Gaza tidligt mandag udvider den nu to uger lange konflikt katalyseret af den islamistiske gruppe Hamas' angreb på det sydlige Israel.

Med mandagens israelske luftangreb er de dæmpede toner fra fredag, hvor Hamas løslod to amerikanske gidsler fra Gaza og øgede håbet om, at krisen kunne de-eskalere uden at involvere resten af Mellemøsten-regionen, forduftet.

Samtidig er der pres på de amerikanske statsobligationer, idet renten på såvel den toårige som den tiårige T-bond igen stiger markant mandag morgen efter en vis afdæmpet udvikling op til weekenden.

Markedsdeltagerne afventer de amerikanske BNP-data senere på ugen, efter at den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, i sidste uge sagde, at den amerikanske økonomis styrke og det stramme arbejdsmarked kan berettige til en strammere pengepolitik.

Kommentarerne sendte den tiårige rente over 5 pct. kortvarigt, og med den stærke relation mellem den tiårige rentedifference til Japan, sættes yen under pres.

Mandag morgen ramte doller en top på 150,14 yen, inden markedsdeltagerne besindede sig af frygt for, at den japanske centralbank, Bank of Japan, ville gribe ind.

En række investorer er klar til at spekulere i, at Bank of Japan vil forsvare 150 yen per dollar-niveauet, selv om andre markedsdeltagere ser de stigende amerikanske renter som en ubønhørlig grund til, at yen før eller siden uundgåeligt vil blive svækket over dollar.

- Potentielt er der to lejre derude, som kæmper omkring 150, så det er grunden til, at dollar-yen ikke flytter sig herfra, siger chefstrateg Masafumi Yamamoto fra Mizuho Securities i Tokyo til Reuters.

Investorer er også på vagt over for en yderligere stigning i den lange ende af rentekurven over de amerikanske statsobligationer på baggrund af det til voldsomt voksende amerikanske budgetunderskud.

Ud over amerikanske vækstdata byder ugen også på pengepolitisk møde i Den Europæiske Centralbank, ECB, torsdag.

Bankens renteforhøjelsescyklus er kommet til en afslutning ifølge samtlige 85 økonomer adspurgt af Reuters, men en reduktion i renten kan næppe komme på tale før juli 2024, hvor den høje inflation endelig estimeres at være en saga blot.

ECB hævede senest styringsrenten 25 basispoint i september, hvilket løftede indlånsrenten til 4,00 pct. og refinansieringsrenten til 4,50 pct., men signalerede, at forhøjelsen, der var den tiende i træk over 14 måneder sandsynligvis var den sidste.

Dollar koster mandag morgen 149,90 yen mod 149,90 yen fredag eftermiddag.

Euro ligger samtidig i 1,0580 dollar mod 1,0588 dollar fredag eftermiddag, og pund koster 1,2155 dollar mod 1,2148 dollar fredag eftermiddag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯ 

Seneste nyheder

17:46 Europa/lukning: Kinesisk medvind trak Moncler op og Stoxx 600 i rekord
17:03 Fredagens aktier: Lunkne forventninger til Novo trak C25 i rødt
17:01 Fredagens obligationer: Nyt om inflationen i Europa og USA sendte renten ned
16:53 Trump lover at samarbejde med Ukraine og Rusland om at slutte krig
16:15 Bavarian får sænket kursmålet til 260 kr. fra 300 kr. hos Nykredit
16:03 USA: Michigan-indekset steg mere end ventet i september
15:41 USA/åbning: S&P 500 tilbage på rekordsporet efter afdæmpede prisstigninger
15:35 Svigt hos skattevæsenet får rolle i straffesag om udbytteskat
15:26 USA/BI: Nye inflationstal retfærdiggør Federal Reserves store rentenedsættelse
14:27 Lundbeck vil forstå kronisk nervesygdom bedre med nyt studie
14:25 USA/tendens: Beskedne fald i sigte efter ugens tredje rekord
13:27 Skako-kontrakt endelig bekræftet af marokanske OCP
13:25 Europa/aktier: Moncler anfører Stoxx 600 på rekordkurs
12:58 Novo sendt til bunds af JPMorgan: Analytikere ser risiko for Wegovy-skuffelse
12:21 KORR: LVMH knytter bånd til Moncler og sender aktien til vejrs
12:16 LVMH knytter bånd til Moncler og sender aktien til vejrs
12:05 Obligationer/middag: Pænt inflationsdyk i Europa tynger renten inden nyt fra USA
11:52 Aktier/middag: Kinesisk medvind til Carlsberg trumfes af tungt fald i Novo
11:15 Lave inflationstal fra Frankrig og Spanien øger væddemål på rentenedsættelse i oktober
11:11 Alm. Brand udpeges som muligt opkøbsmål for Gjensidige af Danske Bank