EU-landene er enige om milliarder i militærhjælp til Ukraine

Udgivet den 18-03-2024  |  kl. 16:07  |  

EU-landene er mandag blevet enige om at afsætte fem milliarder euro til militær støtte til Ukraine. Beløbet svarer til omkring 37 milliarder kroner.

Pengene vil blive afsat i en særlig fond kaldet Ukraine Assistance Fund, der både kan give støtte til dødbringende og ikke-dødbringende militært udstyr.

Det oplyser EU's udenrigschef, Josep Borrell. Udmeldingen kommer i forbindelse med et møde for EU-landenes udenrigsministre mandag i Bruxelles.

- Med Ukraine Assistance Fund vil vi fortsætte med at støtte Ukraine, så landet kan forsvare sig mod Ruslands aggression, siger Josep Borrell.

Han fastslår, at støtten vil fortsætte "så længe det er nødvendigt".

Borrell havde dog selv oprindeligt foreslået, at EU-landende afsatte i alt 20 milliarder euro over fire år. Det ville give Ukraine vished for, at hjælpen ville fortsætte.

I stedet er EU-landene endt på et kompromis, hvor der i første omgang kun gives støtte for et år. Det svarer til fem milliarder euro.

EU-landene har mulighed for at beslutte at fortsætte støtten næste år.

Det var ventet, at aftalen ville falde på plads mandag, efter at EU-landenes faste repræsentanter indgik en principaftale om spørgsmålet i sidste uge.

/ritzau/

Ritzau