Råvarer: Oliepriserne stiger efter øget risiko for udvidelse af konflikten i Mellemøsten

Udgivet den 01-08-2024  |  kl. 07:57  |  

Oliepriserne stiger torsdag morgen og udvider dermed gevinsterne fra den foregående handelsdag, efter drabet på en Hamas-leder øger truslen om en større konflikt i Mellemøsten og bekymringen over dens indvirken på olien.

Det skriver Reuters.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag morgen 81,30 dollar mod 80,04 dollar onsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 78,46 dollar mod 76,87 dollar onsdag eftermiddag.

Hamas-lederen Ismail Haniyeh blev onsdag dræbt i den iranske hovedstad Teheran. Hans død kom mindre end 24 timer efter, at den øverste leder af libanesiske Hizbollah blev dræbt i et israelsk angreb i Beirut.

Drabene giver næring til bekymringen om, at den nu 10 måneder gamle krig i Gaza mellem Israel og Hamas er ved at udvikle sig til en større krig i Mellemøsten, som kan føre til forstyrrelser i olieforsyningen. Særligt kan mordet på Haniyeh potentielt bringe Iran mere direkte ind i krigen med Israel, og markederne er bekymrede over Irans evne til at optrappe spændingerne via kontrollen med Hormuzstrædet.

- Blokering af den vigtige vandvej truer transporten af 15-20 pct. af den globale olieforsyning. Med begrænset ledig rørledningskapacitet til at omgå en sådan blokade, fremstår Hormuzstrædet som en stor potentiel risiko for forstyrrelser på oliemarkederne, siger Vivek Dhar, der er analytiker hos Commonwealth Bank of Australia.

Oliepriserne bliver desuden styrket af en svagere dollar og amerikanske olielagertal. Robust efterspørgsel pressede de amerikanske olielagre ned med 3,4 mio. tønder i sidste uge til 433 mio. tønder. Det viste data fra U.S. Energy Information Administration onsdag.

På den anden side bliver priserne fortsat begrænset af manglende tillid til den kinesiske efterspørgsel. Her viser data fra onsdag, at Kinas produktionsaktivitet i juli faldt til det laveste niveau i fem måneder, da antallet af nye ordrer fortsat er faldende.

På det øvrige råvaremarked koster en troy ounce guld torsdag morgen 2443,30 dollar mod 2422,42 dollar onsdag eftermiddag.

.\\˙ MarketWire

Ida Fuglsang Larsen

Tags:  Natural Resources❯ 

Seneste nyheder