Inflation går under 2 pct. for første gang i tre år: Økonomer spår lavere renter

Udgivet den 01-10-2024  |  kl. 11:27  |  

Den europæiske inflation er faldet til under 2 pct., og det er første gang siden juni 2021.

Det er et godt signal til Den Europæiske Centralbank, der med stor sandsynlighed derfor kan fortsætte sine rentenedsættelser allerede ved næste møde i oktober, mener flere økonomer.

- Jeg tror, vi får en rentesænkning fra ECB her i oktober, skriver Allan Sørensen, der er cheføkonom i DI, i en kommentar.

Forbrugerpriserne i eurozonen steg med 1,8 pct. i september i forhold til den tilsvarende måned året før, viser det foreløbige estimat fra Eurostat tirsdag formiddag. Det var desuden fuldkommen som ventet, mens tallet var 2,2 pct. måneden inden. Dermed er det første måned i over tre år, hvor inflationen krydser grænsen og går under 2 pct.

Kerneinflationen har dog stadig et stykke vej endnu, da den dykkede til 2,7 pct. som ventet fra 2,8 pct. måneden før.

- Selv om kerneinflationen ikke er nede på de to procent endnu, så er der helt klart plads til lavere renter. Servicepriserne vedbliver dog med at være et opmærksomhedspunkt, da de fortsat stiger i et for hurtigt tempo, skriver Allan Sørensen.

- Der er nu hele 12 eurolande, som har fået inflationen ned under 2 pct. Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien, eurozonens fire største økonomier, har alle fået inflationen ned under 2 pct., lyder det videre.

Også hos Arbejdernes Landsbank hæfter cheføkonom Jeppe Juul Borre sig ved den positive udvikling.

- Det er et klart signal om, at der er kommet ro over situationen, og det bekræftede ECB, da de i sidste måned foretog deres anden rentesænkning i år. Vi forventer yderligere to rentesænkninger inden årets udgang. Det er også noget, som de danske boligejere begynder at kunne mærke, skriver han i en kommentar.

ECB sænkede i september renterne med 25 basispoint, og allerede her var forventningen, at renterne skulle yderligere ned i år.

.\\˙ MarketWire

Trine Vestergaard

Tags:  macro❯  Europa❯  Eurozonen❯ 

Seneste nyheder