Danske Bank: Stigende transportpriser bag inflation til den høje side i USA
Inflationen i USA bød i september på en mindre afmatning, end markedet havde håbet på, og samtidig tiltog kerneforbrugerpriserne mod forventning.
Stigningen i kerneinflationen, hvor prisudviklingen for energi og fødevarer trækkes ud, skal ifølge Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, findes i blandt andet stigende transportpriser.
Imens skyldes afmatningen i den samlede inflation ifølge Sydbanks seniorøkonom Kim Blindbæk faldende energipriser.
Inflationen i USA var i september 2,4 pct., mens kerneinflationen blev opgjort til 3,3 pct. Her var ventet en overordnet inflation på 2,3 pct. fra 2,5 pct. i august, mens der for kerneforbrugerpriserne var ventet en fastholdt stigningstakt på 3,2 pct.
Selv om forbrugerpriserne ikke artede sig helt, som økonomerne havde ventet det, ændrer det dog ikke på, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, efterhånden er ved at have styr på inflationen.
- Centralbanken er godt i gang med at sætte renten ned af to grunde. For det første er inflationen nu så lav, at der ikke længere er grund til at fastholde en høj rente for at bekæmpe den, og for det andet er der risiko for, at økonomien bremser for hårdt op, og arbejdsløsheden stiger kraftigt, forklarer Las Olsen.
Derfor er det også forventningen, at Federal Reserve vil sænke sin rente med nye 25 basispoint ved næstkommende rentemøde i november, efter at centralbanken i september satte renten ned med 50 basispoint.
Det er ligeledes holdningen i Sydbank, hvor Kim Blindbæk påpeger, at inflationsrapporten koblet med en stærk arbejdsmarkedsrapport sidste uge ikke viser "noget akut behov for at sænke renten med mere end 0,25 pct.point i november".
.\\˙ MarketWire
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1185
- næste ›