Sydbank: Spænd selen - Donald Trump kan starte toldkrig mandag
USA får mandag sin 47. præsident, når Donald Trump overtager embedet fra Joe Biden. Den nye præsident vil få meget stor betydning for selskabernes vækst- og indtjeningsmuligheder og dermed også for kursudviklingen.
Det gælder både på region-, lande-, sektor- og enkeltindustribasis, skriver Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, i en analyse.
Donald Trump har siden sin valgsejr 5. november langet ud efter flere lande med trusler om større told - Danmark inklusive - som et led i sin "Make America Great Again"-politik, der foruden samhandelspartnere også omfatter illegale indvandrere og udvalgte industrier.
Under sin første præsidentperiode lagde Donald Trump stor fokus på udviklingen i det brede aktieindeks S&P 500, og det ventes ikke ændret i hans anden periode. Her er det forventningen, at de højere toldsatser vil være understøttende for amerikanske selskaber og udenlandske selskaber med lokalproduktion i USA.
- Vi ved fra Trumps første præsidentperiode, at S&P 500-indekset er hans vigtige succesbarometer, så grundlæggende bør hans erhvervsvenlige stil være positiv for amerikanske aktier, og da de fylder mere end 65 pct. af verdensindekset, så altså også for globale aktier, skriver Jacob Pedersen.
- Eksportører fra Europa, Kina og resten af verden vil få sværere ved at afsætte deres varer i USA, og modsvarene fra EU og Kina vil blive fulgt tæt, fortsætter han.
ØGET DEREGULERING - MEN OGSÅ RISIKO FOR INFLATION
Med Donald Trump i Det Hvide Hus er det forventningen, at flere sektorer vil blive dereguleret. Det kan understøtte blandt andet finans- og teknologisektoren, der vil få en fordel sammenlignet med konkurrencen udenlands.
- Trumps ønske om deregulering ligner en oplagt fordel for den amerikanske finans- og teknologisektor i den globale konkurrence. Måske kan deregulering i USA rent faktisk vække de europæiske politikere og løsne noget af den snærende regulering i EU med positiv indtjeningseffekt lidt længere hen ad vejen for europæiske selskaber, skriver Jacob Pedersen.
De kommende politikker er dog ikke entydigt positive for aktierne. Donald Trump har varslet deportering af illegale indvandrere, hvilket kan presse USA's i forvejen stramme arbejdsmarked med højere lønstigninger, hvilket kan presse inflationen op med højere renter til følge.
Initiativerne er samtidig langt fra gratis.
- Initiativerne er ikke gratis, og når Trump fortsætter rækken af store statsunderskud og dermed gældsfinansierer væksten i USA, bliver der en regning, der skal betales senere.
AKTIEAFKASTET KAN BLIVE UNDER NORMALEN I 2025
Alt i alt venter Jacob Pedersen et 2025 med lavere aktieafkast end normalt.
Det skyldes dels et dyrt prisniveau for de globale aktier og en global økonomi, der hænger i bremsen uden udsigt til væsentlig bedring i 2025. Særligt i Europa forventes det at tynge, forklarer aktieanalysechefen.
Også det danske aktiemarked har fået Donald Trump at føle. Særligt Vestas og Ørsted er blevet sendt ned, da den kommende præsident ser kritisk på bæredygtig energi og særligt vindmøller. Toldtruslerne kan samtidig påvirke aktier som DSV og A.P. Møller-Mærsk.
Jacob Pedersen mener dog alligevel, at de danske aktier er godt rustet til at håndtere fire år med Donald Trump.
- Vi betragter de danske selskaber som ret godt rustet til at håndtere nye toldmure. De er omstillingsdygtige, og de fleste har også et bredt globalt fodaftryk. De selskaber, der har en høj andel af salg i USA, har som hovedregel også betydelig lokalproduktion i USA.
- De går derfor fri af de værste negative effekter fra eksempelvis ny straftold, skriver Jacob Pedersen.
.\\˙ MarketWire
Tags: Shares❯
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1182
- næste ›